MEB'den 4+4+4 sistemi açıklaması

Bugünlerde ulusal basında yer alan "60-66 aylık öğrencilerin okula başlamasına ilişkin yeni bir uygulamanın getirileceği" yönündeki yanıltıcı haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Temmuz 2013 18:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Öncelikle hatırlatmak isteriz ki, 4+4+4 eğitimsistemi Türkiye'deki zorunlu eğitim süresinin AB ve OECD ülkelerininortalamasına yükseltilmesi ve öğrencilerin daha nitelikli eğitim ortamına kavuşmasıtemel amacıyla oluşturulmuştur. İlk olarak 2012-2013 eğitim – öğretim yılındayürürlüğe sokulan 4+4+4 eğitim sistemi, geride bıraktığımız eğitim yılı içinde,başta okul idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz olmak üzere, tüm Bakanlıkpersoneli tarafından büyük bir kararlılıkla ve fedakârlıkla uygulanmış; gereknicel gerekse nitel göstergeler açısından büyük başarılar sağlanmıştır.

Söz konusu eğitim – öğretim yılı boyunca,bilimsel yöntemlere uygun olarak hazırlanan ve uygulamadan kaynaklananaksaklıkları gidermeye yönelik tedbirleri içeren kurumsal değerlendirmeleryapılmış, ihtiyaç duyulan alanlarla ya da tespit edilen eksikliklerle ilgilidüzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

Bu kapsamda, sınıflarda farklı ay gruplarındançocukların bir arada olmasının yaratabileceği olası sorunların önüne geçmekamacıyla, fiziki mekânı uygun olan okullarda yaş gruplarına göre sınıflaroluşturulmuştur.

Yeni sistemde, okula başlayan 60-66 aylık yaşgrubuna göre özelleştirilmiş yöntemler uygulanmış ve çocukların okula daharahat bir şekilde adapte olmalarını sağlamak üzere "uyum ve hazırlıkmateryalleri" geliştirilmiştir. Öğrencilerin bir oyun ortamında ve eğlencelibir şekilde okula adaptasyonlarını hedefleyen bu materyaller, okulun ilk üç ayıboyunca çocukların okullardaki akademik eğitime hazırlanmalarını sağlamıştır.

Bu gerçekler ışığında, eğitim alanının çağdaşdeğerlere ve bilimsel ölçütlere uygun olarak yeniden ve daha güçlü bir biçimdeorganize edilmesine ilişkin 4+4+4 eğitim sistemi ile 60-66 aylık öğrencilerinokula devamlılığının sağlanmasına yönelik uygulama, bundan sonraki eğitimöğretim dönemlerinde de aynı kararlılıkla sürdürülecek olup, Bakanlığımızıngündeminde söz konusu sistemden uzaklaşma veya geriye dönüş anlamınagelebilecek bir çalışma veya düzenleme bulunmamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Basın ve Halkla İlişkilerMüşavirliği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber