Polislerin yüzde 75'i mesleklerinin psikolojilerini bozduğuna inanıyor.

Haber Giriş : 19 Aralık 2003 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polislerin yüzde 75'i mesleklerinin psikolojilerini bozduguna inaniyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Karakas tarafindan ?Türk Polisinin Mesleki Profili' adli arastirmanin sonuçlarina göre; polislerin yüzde 75'i mesleklerinin psikolojilerini bozduguna inaniyor.

Türkiye'nin çesitli illerinde çalisan 800 polis üzerinde yapilan arastirmaya göre, katilimcilarin yüzde 82'si polisi rüsvete toplumun sevk ettigini, yüzde 55'i diger mesleklere göre daha az rüsvete bulastigini söyledi. Katilimcilarin yüzde 69'u polis olmasa herkesin kolaylikla suç isleyecegine inaniyor. Polis ekonomik yapi olarak orta sinifin alt kesiminde bulunuyor. Polisin mesleki sorunlarina yönelik yapilan arastirmada yüzde 36 ile ilk sirayi çalisma saatleri sorunu alirken, bunu sirasiyla ekonomik sorunlar, teskilatin siyasete alet edilmesi, amir?memur iliskisi sorunu, tayin düzenlemesi sorunu, yargilanma sorunu ve imaj sorunu izledi. Katilimcilarin yüzde 75'i icra ettikleri meslegin psikolojik yapilarini bozdugunu ve aile yasamlarini olumsuz etkiledigini ifade ediyor. Yüzde 40'i mesleklerinin toplum içinde sayginligi olmadigini, toplumdaki polisiye sorunlari çözme noktasinda yetersiz oldugunu, yüzde 41'i ise diger güvenlik birimleriyle yeterli isbirligi ve koordinasyonun olmadigini kaydetti.

Katilimcilarin yüzde 83'ü polisi insan haklarinin teminati olarak degerlendirirken, yüzde 75'i insan haklari savunucularinin polisin çalismalarini zora soktugunu düsünüyor.

Diger dikkat çekici bir nokta ise bazi kisilerin sayginlik ve prestij duygulariyla hareket etmelerinin polisin isini zorlastirdigi görüsü. Ankete katilanlarin tümü bu yönde görüs bildirdi.

2001?2002 yillarinda yapilan bir alan arastirmasinin verilerinin degerlendirilmesiyle olusturulan ?Türk Polisinin Mesleki Profili' adli kitap, Türk polisinin demografik ve sosyolojik profili, meslegini algilamasi ve mesleki sorunlari konusunda bilimsel ve objektif verileri ve degerlendirmesini içeriyor. Kitap, günümüzde de tartisma konusu olan teskilat hakkinda gelistirilecek politikalara isik tutabilecek veriler ve degerlendirmeler sunuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber