Maliye Bakanı Unakıtan, tasarruf tedbirleri çerçevesinde kamuda 12 bin memur azaltılacağını ifade ederek, artık ?çiftlik' döneminin sona erdiğini söyledi.

Haber Giriş : 19 Aralık 2003 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakani Unakıtan, tasarruf tedbirleri çerçevesinde kamuda 12 bin memur azaltilacagini ifade ederek, artik ?çiftlik' döneminin sona erdigini söyledi.

Maliye Bakani Kemal Unakitan, 2004 yili bütçe müzakerelerinin baslamasi dolayisiyla TBMM'de bütçeye iliskin yaptigi sunus konusmasinda, tasarruf tedbirleri çerçevesinde kamuda 12 bin memur azaltilacagini ifade ederek, ?Devlet bir çiftlik olarak görülmüstür. Onun tanidigini sok bunun tanidigini sok. Ilk defa hükümet gerekeni yapiyor, popülist yaklasmiyor. Bu günlere geldik. Iyi seyleri yakaladik ama bu isyi bu uygulamalarla yakaladik. Yok ?kadrolasiyormussunuz' yok bilmem ne bos laflar. Çiftlik miftlik hikayesi. Kadrolarin esasini da siki esas ve usullere bagliyoruz? ifadelerini kullandi.

Agirlik özel kesime
?2004 bütçesi, bütçelerin toplum hayatindaki önem ve özelligi de dikkate alinarak, bu hedefler dogrultusunda titiz çalismalar sonucu hazirlanmistir? diyen Bakan Unakitan, ?zor bir bölgede' bulunan Türkiye'nin ekonomik olarak güçlü olmasi gerektigini belirterek sunlari söyledi; ?Ülkemizi, içine düsürüldügü istikrarsiz ve dalgali büyüme, yüksek issizlik, dengesiz gelir dagilimi, yüksek enflasyon ve agir kamu borç stoku gibi ciddi ve neredeyse kroniklesmis sikintilardan kurtarmak mecburiyeti vardi. Ekonomiyi normal isleyisine döndürmek, kamu maliyesini saglikli bir yapiya kavusturup kamu kesiminin mali piyasalar üzerindeki yükünü azaltarak özel kesim yatirimlarini canlandirmak ve enflasyonu düsürerek istikrarli bir büyümeyi saglamak bizim temel amacimiz oldu. Bu amaç çerçevesinde önce krizler sonucu tikanmis olan ekonomiyi tekrar isler hale getirmek istedik.?

Vergi Barisi kazandirdi
Cari islemler dengesinde yil sonunda açigin, 7.7 milyar dolarlik tahminin altinda kalinacaginin ortaya çiktigini söyleyen Bakan Kemal Unakitan, söyledi. Ihracatin Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre 45.4 milyar dolara ulastigini söyledi.
Unakitan, geçtigimiz yil yüzde 12.8 olan kamu kesimi borçlanma gereginin 2003 sonunda yüzde 8.7'ye gerilemis olacagini kaydetti. Vergi barisindan 2003 için tahsilat rakaminin 2.5 katrilyon lira olmasinin beklendigini belirten Maliye Bakani Unakitan, önümüzdeki yil için de kalan 3 taksitten 1.2 katrilyon lira gelir öngörüldügünü vurguladi. Bakan konusmasinin son bölümünde 2004 bütçesinin ülke ihtiyaçlari ve gerçekleri dikkate alinarak hazirlandigini, seffaf, samim ve gerçekçi bir bütçe oldugunu da belirtti. Unakitan, ?Hedeflerimiz gerçeklestikçe, ekonominin önü açilacak, yatirim ve üretim artacak, issizlik, yoksulluk, gelir dagilimindaki dengesizlik azalacak, insanimiz yeniden is ve daha fazla as sahibi olacaktir? dedi. TBMM Genel Kurulu'nda, 2004 Mali Yili Bütçe Kanunu Tasarisi görüsmeleri 24 Aralik Çarsamba günü tamamlanacak.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber