Çiçek: Uzun tutukluluğa yasa yapılabilir

İkinci kez Meclis Başkanlığı görevine seçilen Cemil Çiçek, cezaevindeki 8 milletvekilinin durumuyla ilgili “Milletvekili veya sade vatandaş için olsun kimsenin uzun tutuklu kalmasını istemem, içeride kalan insandır. Onların da burada olmalarını çok isterim. İnsan olarak üzülüyorum” dedi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Temmuz 2013 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çiçek: Uzun tutukluluğa yasa yapılabilir

Nuray BABACAN

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeniden üstlendiği görevinin ardından Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluk itirazlarını inceleme kararını çok önemsediğini belirterek, “Tutuklu milletkvekilleri beni üzüyor. Burada olmalarını isterim” dedi. Çiçek, “Türkülü, sloganlı parti grup toplantısı olmaz. Partiler kendi iç tüzüklerini çiğniyorlar” eleştirisinde de bulundu. Çiçek, Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir ile Parlamento Büro Şefi Nuray Babacan'ın siyasi gündem ve Meclis'in yeni dönemine ilişkin sorularını yanıtladı:

UZUN TUTUKLULUĞA YASA YAPILABİLİR

“Anayasa Mahkemesi'nin kararını çok önemsiyorum. 'Yargı başkanları çok güzel konuşmalar yapıyorlar keşke bu konuşmalarının arkasına güzel içtihatlar koysalar, biz bu kadar yasa çıkarmak zorunda kalmayız' demiştim. Ben tepe noktadan bakarak söylüyorum, uzun tutukluluk milletvekili veya sade vatandaş için olsun fark etmez. Kimsenin uzun tutuklu kalmasını istemem. Onların da burada olmalarını çok isterim. İnsan olarak üzülüyorum. Ya yargı bu işi içtihatla çözecek; çözülmüyorsa, bu ülkenin adalet politikasını yöneten makamlar yasal düzenleme yapacak.

10 SENEDE BİTMEZ

Bütün bu sıkıntıları çözmenin yolu yeni bir anayasaydı. Şu ana kadar yapamadık. 50 maddede uzlaşmışız. Yeni zaman verilirse yapılıp yapılmayacağını işin kendisi gösteriyor. Bu hızla gidersek 10 sene sürer. 4 parti 'Bu anayasa kötü yanlış ve bize dar geliyor' diyor. Ama biz çıkardığımız tüm kanunları bu kötü anayasaya uydurmaya çalışıyoruz. Anayasa Mahkemesi de bu kötü dediğimiz anayasaya uygunluk arıyor. Yani devletin iki büyük kurumu, tüm iş ve işlemlerini yanlışa uydurmaya çalışıyor. Çıbanla ve yağ bezesiyle uğraşmaktan hastalığın kendisini atlıyoruz.

GRUPLAR HİÇ HOŞ DEĞİL

Meclis'teki oturumlara bakıyorsunuz cebir ve şiddetin asla olmaması gereken yer Meclis'tir. Kaç yazı yazdım, kaç uyarı yaptım, ben bile unuttum. Grup toplantılarına bakıyorsunuz, hoş olmayan görüntüler. Kendi iç yönetmeliklerini çiğniyorlar. O toplantılar, siyaset geliştirme, milletvekillerinin Meclis çalışmaları değerlendirme ve politika üretme yerleri olması gerekir. Oturacak sandalye bile bulamıyorlar.

TÜRKÜLÜ, SLOGANLI TOPLANTI OLMAZ

50 kez daha çağrı yaparım, uyarırım. Grup toplantıları mitinge dönüştü. Sloganın, yuhlamanın, ıslığın bini bir para. Türkü söyleyenler bile var. Meclis çatısı altında biri çıksa hoşa gitmeyen bir slogan atsa bunun sorumlusu kim olacak? Parlamento geleneği ve kültürüne uygun hareket edilmesi gerekir.

BURHAN KUZU HER GÖREVİ HAK EDER

Burhan Kuzu sevdiğim, değer verdiğim bir siyasetçidir. Kendisiyle adaylık başvurusunun son günü telefon görüşmesi yaptım. Aday olmadığını söylediği bir açıklaması vardı. Her görevi de hak eder. Aramızda kırgınlık, dargınlık olmaz. Bunlar neticede parti görevleridir.

Kutladı talebi olmadı

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Necdet Özel beni kutlamak için aradı. Kendisinin tasarı ve düzenlemelerle ilgili hiçbir talebi olmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber