Kayıp ve çalıntı kredi kartı sahipleri 150 YTL'yi ödeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2006 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartı mağdurunun umutları söndürüldü

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Turhan Çakar, Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı ile ilgili, ''yıllardan beri çözüm bekleyen yüzbinlerce kredi kartı mağdurunun umutları söndürüldü'' dedi.

Çakar, TÜDEF merkezinde düzenlediği basın toplantısında, dün TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda ele alınan, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı'nı eleştirdi.

Çakar, tasarıda kaybolan ve çalınan kredi kartları nedeniyle doğacak zararların 150 YTL tutarındaki bölümünden kredi kartı sahibinin sorumlu tutulduğunu, böylece mevcut durumdan bile geriye gidildiğini savundu.

Tasarıda, çalınan ve kaybolan kartlarla alışveriş yapılan yerlere, bu kartlarla alışveriş yapan kişilerin kimliklerini inceleme ve kontrol etme zorunluluğu getirilmekten kaçınıldığını da öne süren Çakar, şöyle devam etti:

''Bankacılık ciddiyetiyle bağdaşmayacak şekilde, market önlerinde, yol kenarlarında, çeşitli promosyonlarla desteklenerek yapılan kredi kartı dağıtımına sınırlama getirilmekten kaçınıldı. Hükümet resmen bankaların yanında, 29 milyon kredi kartı kullanan tüketicinin karşısında yer aldı.

Faiz oranlarının sınırlandırılması konusunun böyle bir düzenlemede yer almasına gerek yoktu. Çünkü Bankalar Kanunu'nun 144'üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'na faiz oranlarını sınırlama yetkisi verildiği halde, yetkisini kullanmayan Bakanlar Kurulu'nun bu tavırsızlığı da tüketicinin ne kadar yanında olduğunun açık göstergesidir.'' Federasyon olarak, tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda, iptal edilmesi için gerekli girişimlerle bulunacaklarını belirten Çakar, ayrıca kredi kartlarını iptal etme, belli bir süre kullanmama ve yakma eylemleri başlatacaklarını söyledi.

Çakar, tüketicilere haklarına sahip çıkmaları ve tepki göstermeleri çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber