Pasaport kanunu değişiyor...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2006 22:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM AB Uyum Komisyonu, Pasaport Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısını kabul etti.
Komisyon Başkanı, AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, geçen haftaki toplantıda emekli büyükelçi ve eşlerine kırmızı pasaport verilmesini içeren önergenin görüşüldüğünü ve önergenin 4'e karşı 6 oyla kabul edildiğini anımsattı. Bu konuyu TBMM Başkanı Bülent Arınç'a sorduklarını bildiren Yakış, 6 kişinin oyunun yeterli olmayacağı cevabı aldıklarını söyledi.
Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekilleri Onur Öymen ve Şükrü Elekdağ, konuyu, bugünkü toplantıda da tartışmaya açtılar.
Yakış, Dışişleri Bakanlığı'nın listesine göre 24 AB ülkesinden 13'ünde emekli büyükelçilere diplomatik pasaport verildiğini, İçişleri Bakanlığı'nın listesine göre ise 24 ülkeden 14'ünde verilmediğini kaydetti.
Öymen, 40 yıl boyunca yabancı ülkelerde Türkiye'yi ve cumhurbaşkanını temsil eden büyükelçilerin, emekli olduktan sonra sıradan memur düzeyine indiklerini ifade etti. Öymen, ''Bazı AB ülkelerinde emekli büyükelçilere diplomatik pasaport verilirken, 'ben vermem' derseniz, bu bir tavır olur. Bu tavrın gerekçesi ne olacaktır? Bunlar hayatları boyunca Japonya'yı temsil etmediler, Türkiye'yi temsil ettiler'' diye konuştu.
Elekdağ da ''(Bu iş genişler, bu emsal teşkil eder) görüşlerine katılmıyorum. Avrupa ülkelerinde, emekli genelkurmay başkanı için bu uygulama yok ama büyükelçiler için var'' dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam, AB ülkelerinin tamamında verilse bile bunun Türkiye'yi bağlayamayacağını kaydederek, emekli büyükelçiler açısından mevcut durumun devam etmesini istedi. Akçam, emekli büyükelçiler, emekli milletvekilleri de diplomatik pasaport alsın denilirse, bu işin önünün alınamayacağını belirtti.
AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan da valilere diplomatik pasaport verilirken, büyükşehir belediye başkanlarına verilmemesinin nedenini sordu.
AK Parti İstanbul Milletvekili İnci Özdemir de emekli büyükelçilerin gündeme gelmesi halinde kendisinin de emekli genelkurmay başkanlarını gündeme getireceğini ifade etti.
AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan da ''Diplomatik pasaport şerefse, eski milletvekilleri de o şerefe sahip'' dedi.
Görüşmelerin ardından Pasaport Kanunu, komisyona havale edildiği şekilde kabul edildi.

HAVA İŞ KANUNU TASARISI
Komisyonda, hava taşımacılığında uçucu personele yeni düzenlemeler getiren Hava İş Kanunu Tasarısı da ele alındı.
Milletvekilleri, her iş kolu için ayrı bir düzenleme yapılmasının sorun yaratacağını belirterek, bu konunun iş kanunu kapsamına alınabileceğini dile getirdiler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilisi ise deniz, basın ve tarım işkolunda çalışanlar için yasal düzenlemeler bulunduğunu ancak hava taşımacılığında çalışanların kanuni güvencesi bulunmadığını kaydetti.
Tümü üzerindeki görüşmelerin ardından tasarının alt komisyona sevk edilmesine karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber