PTT ihalesi davasında tutuklu 10 sanık tahliye edildi

Suç örgütü oluşumuna giderek, PTT'nin taşıma ihalelerine fesat karıştırdıkları iddia edilen 10'u tutuklu 14 sanığın yargılanmasına başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2013 14:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
PTT ihalesi davasında tutuklu 10 sanık tahliye edildi

Suç örgütü oluşumuna giderek, PTT'nin ihalelerine fesat karıştırdıkları iddiasıyla 10'u tutuklu 14 kişinin yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Recep Y, Mihralı Y, Cemal Y, Aliabbas B, Sercan K, Necdet D, Hakan A, Fahrettin Ç, Can O, Burak K. ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Örgüt lideri olduğu ve 38 ihaleye fesat karıştırdığı suçlamasıyla hakkında 462 yıl hapis cezası istenen sanık Recep Y., savunmasında, Postaş Limited Şirketi'nin ortağı olduğunu, Petkim, belediyeler ve birçok kamu kurumunun ihalelerine katıldıklarını belirtti. İddianamede yer aldığı gibi suç örgütü kurmadığını ve böyle bir örgüt içinde yer almadığını söyleyen Recep Y, ihaleler öncesi katılan diğer firmalarla bir anlaşma yapmadıklarını, ihalelere fesat karıştırmadıklarını belirtti.

İddianamede yer alan telefon görüşmelerinin "iş gereği" yapıldığını, bunlardan birtakım sonuçlar çıkarılmaması gerektiğini ifade eden Recep Y, "Firmamda bin 200 kişi çalışıyor. Yıllardır posta ihalelerine katılıyoruz. Türkiye genelinde hizmet veriyoruz. Suçsuzum, beraatımı talep ediyorum" dedi.

Sanık Mihrali Y., Miroğlu Taşımacılık firmasının ortağı olduğunu, Postaş firmasıyla ilgisinin bulunmadığını, ihaleye fesat karıştırmak için başka şirketlerle bir anlaşma yapmadığını savundu. İhalelerde herhangi bir kamu zararı söz konusu olmadığını savunan Mihrali Y. "Posta ihaleleri eskiden beri katıldığımız ihalelerdir. Çalışanlarımızı başka firmalarla görüşmemeleri konusunda özellikle tembihliyoruz. Çalışanlarımızın bu talimatların tersine bir davranışı olmadı. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı ve tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Sanık Aliabbas B. ise 25 yıldır PTT Genel Müdürlüğü'nde, araç takip sistemlerini bölümünde görev yaptığını, ihalelerle hiçbir ilgisinin bulunmadığını, Recep Y. ile eşinin hemşehri olduğu için tanıştıklarını, tatilde karşılaştıklarını fakat bunların ihalelerle ilişkisinin bulunmadığını belirtti.

Sanık Bülent K. de posta işletmesinde çalıştığını, ihalelerden kaynaklı istihkaklar konusunda firmalarla görüştüğünü, Recep Y. ile de bu kapsamda iletişiminin olduğunu bildirerek, "Bu görüşmeler ihale sonuçlandıktan sonra yapılıyor, dolayısıyla ihale sürecine tesirinin olamaz" diye konuştu.

Diğer sanıklar da iddianamede geçen şirketlerde sigortalı çalıştıklarını, şirketleri adına ihalelere katıldıklarını, ihaleye fesat karıştırma gibi durumun yaşanmadığını savundu.

Sanık avukatları, iddia edildiği gibi ortada bir örgütün bulunmadığını, 4. yargı paketiyle ihaleye fesat karıştırmanın cezası düştüğünü belirterek sanıkların tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından, tutuklu 10 sanığın tahliyesine, sanıkların adli kontrol altında tutulmalarına ve yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Operasyon

17 Ocak 2013 tarihinde, İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro ekipleri, PTT'nin düzenlediği taşıma ihalelerine fesat karıştırıldığı ihbarı üzerine bir yıllık araştırmanın ardından operasyon gerçekleştirmiş, İzmir başta olmak üzere 15 ilde düzenlenen operasyonda 70 kişi gözaltına alınmıştı.

Recep Y. liderliğinde şebekenin, PTT Genel Müdürlüğü'nün posta taşıma ihalelerine, kendi çevrelerindekilerin kurduğu ve anlaşmalı oldukları firmalar girdiği, ihalenin kendinde ya da belirlediği kişide kalmasını sağladığı, bazı PTT görevlilerinin de buna göz yumduğu iddia edilmişti.

10'u tutuklu 14 sanık hakkında açılan davada, şebeke lideri olduğu ileri sürülen Recep Y. hakkında örgüt yöneticiliği ve 38 ihaleye fesat karıştırmak suçundan toplam 462 yıl hapis cezası, diğer sanıklar hakkında da örgüt üyeliği ve ihaleye fesat karıştırmak suçundan 6 ile 15 yıl arasında hapis cezaları istemiyle dava açılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber