Sayıştay'a yakışan bu mudur?

2013 KPSS sınavı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Genel Kültür ve Genel Yeteneğin yanı sıra, Maliye, İktisat, hukuk, İşletme, Muhasebe gibi alanlardan da testler uygulandı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Temmuz 2013 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sayıştay'a yakışan bu mudur?

Normalde kamu kurumlarının yapması gereken, bu sınav sonuçlarını temel alarak sınırlı sayıda adaya yazılı ve/veya sözlü sınavı uygulayarak süreci tamamlamalarıdır. Ülke kaynaklarının verimli kullanılabilmesinin yolu buradan geçmektedir. Ki ÖSYM gibi, her sınav için yeni soru üretmekten şikayetçi olan ve bu nedenle de soruların yayınlanması için Bilgi Edinme Hakkı Kanununda değişiklik yapan bir kurum var iken, olması gerek bu yöntem olmalıdır.

Ancak, Sayıştay Başkanlığının 15 Temmuz itibariyle yayımlanan ilanına göre, yazılı ve sözlü sınavdan önce KPSS'den ayrı bir eleme sınavı yapacaktır. Üstelik aynı alanlardan testler uygulanacak ve adaylardan 100 lira alınacak...

Bu sınav yapılmaksızın pekala, 6-7 Temmuzdaki KPSS sınav sonuçları kullanılabilirdi. Bu halde,

1- Kamu kaynakları israf edilmezdi.

2- Adaylar boş yere mali bir külfetin altına sokulmazdı.

Ancak, kurumsal çekişmeler, "ben daha üstünüm", "ben daha farklıyım", "bizim kurum çok nitelikli" gibi elistist yaklaşımlardan kaynaklandığını düşündüğümüz yaklaşımlardan dolayı bunlar gözardı edilmektedir. Olan sadece hem kurumlarda çalışanlara hem de adaylara olmaktadır.

Şunu sormak gerekmektedir: 6085 sayılı Sayıştay Kanunun 17. maddesinde, eleme sınavının ÖSYM'ye yaptırılacağını kanun maddesi olarak yazdıran Sayıştay bürokratları hangi saikle hareket etmiştir? Sayıştay bu soruya cevap verebilecek mi? Biz memurlar.net olarak bu sorunun cevabının "kamu yararı" veya "hizmet gerekleri" olduğunu düşünmüyoruz. Sayıştay Başkanlığının, ortak kamusal yararı düşünerek, yıllardır devam ettirilmekte olan bu anlamsız "ayrı sınav" uygulamasını kaldırmasını talep ediyoruz. Kuruluş Kanununda görevi "kamu idarelerinin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması"nı sağlamak olarak belirtilen bir teşkilata yakışan da budur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber