Yargıda avukat ücreti krize dönüştü

Haber Giriş : 06 Şubat 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YENİ Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) ile hukuk sistemine giren ?mağdur durumdaki vatandaşların savunmalarının yapılması?na imkan tanıyan uygulama bir hafta sonra son buluyor.

15 Şubat itibariyle avukatların paraları dağıtılacak, ondan sonra maddi durumu yerinde olmayan vatandaşlara ?başının çaresine bak? denilecek.

Yeni CMK gereği, beş yılı aşkın ağır hapis cezasıyla yargılananlara, 18 yaşından küçüklere, akıl hastalarına ve mağdur durumdakilere otomatik olarak avukat atanıyor. Sadece İstanbul'da 130 bin avukat, CMK avukatlığını üstleniyor.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) uzun süre Maliye ve Adalet Bakanlığı'na ?ek bütçe aktarılmazsa, uygulama kilitlenecek? uyarıları yaptı.

Ancak yapılan görüşmelerden ve yazışmalardan somut bir gelişme elde edilemedi. Yetkilerle yapılan görüşme sonrasında TBB'ye ?Cezalar kesilip, tahsilat yapılınca size vereceğimiz para da yükselir. Biraz daha bekleyin? denildi.

?Önce cezaları tahsil edelim'

Hazine, adli para cezalarından tahsil edilen paranın yüzde 15'ini CMK ücreti olarak ayırıyor. Ancak Hazine'den 2005 yılı için alınan 40 milyon YTL sadece ilk on aya yetti. Kasım ve Aralık aylarının ödeneklerinin ise 2006 yılı bütçesinden karşılanmasına karar verildi.

2006 yılı için ise TBB'ye 48 milyon YTL aktarıldı. Kasım ve Aralık ayı içinde avukatlara borçlanarak sistemi ayakta tutmaya çalışan barolara, Türkiye genelinden 41 milyon YTL'lik talep geldi. Barolara 41 milyon YTL'yi gönderen TBB'nin kasasında bu hizmet için sadece 7 milyon YTL kaldı.

Geriye kalan paradan sadece ocak ayı ve şubat ayının yarısı ödenecek ve uygulama bir hafta sonra yürürlükten kaldırılacak. Olan ise yine maddi durumu yerinden olmayan vatandaşa olacak. Parası yerinde olmadığı için baronun atadığı avukatların savunduğu vatandaş şimdi adliyelerde hakkını kendisi arayacak.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber