Zorunlu deprem sigortası bedelleri yükseltildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2006 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zorunlu deprem sigortası uygulamasında sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri yükseltildi.

Devlet Bakanlığı'nın ?Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tarife ve Talimat? tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu tebliğ, 8 Şubat tarihinde yürürlüğe girecek.
Buna göre, zorunlu deprem sigortasında çelik, betonarme karkas yapılar için sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedeli 350 YTL'den 410 YTL'ye, yığma ve kagir yapılarda 250 YTL'den 290 YTL'ye, diğer yapılarda 135 YTL'den 155 YTL'ye yükseltildi.
Tebliğe uyarınca ödenecek pirim de bu esaslara göre tespit edilen sigorta bedeline, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre belirlenmiş olan tarife uygulanarak bulunan tutara 10 YTL eklenerek hesaplanacak. Ancak ödenecek primin asgari tutarı, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre herhangi bir ayırım yapılmaksızın 25 YTL olacak.
Tebliğde, deprem bölgesi ve yapı tarzına göre daha önce belirlenen tarifede ise bir değişikliğe gidilmedi.

AZAMİ TEMİNAT TUTARI 100 BİN YTL

Zorunlu deprem sigortası kapsamında bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı da 75 bin YTL'den 100 bin YTL'ye çıkarıldı. Daha önce yetkili sigorta şirketlerine ödenen komisyon ise bundan böyle acentelere de ödenecek.
Bu konuda yapılan düzenlemeye göre, Doğal Afet Sigortaları Kurumu nam ve hesabına zorunlu deprem sigortası sözleşmesi yapmaya yetkili sigorta şirketlerine, kendileri veya acenteleri tarafından yapılan zorunlu deprem sigortası primi tutarı üzerinden İstanbul ili dahilinde bulunan rizikolar için yüzde 12.5 oranında, diğer illerde bulunun rizikolar için yüzde 17.5 oranında komisyon ödenecek.

Ancak her bir sigorta sözleşmesi itibariyle yetkili sigorta şirketine ödenecek asgari komisyon 8 YTL olacak. Bu komisyonun 3 YTL'si sigorta şirketine, 5 YTL'si acenteye ait olacak. Bu oranlar kapsamında sigorta şirketine ödenecek komisyonun 8 YTL'yi aşması durumunda acenteye verilecek komisyon, asgari tutarın altına düşürülmemesi kaydıyla sigorta şirketi ve acente arasında serbestçe belirlenecek.

Yetkili sigorta şirketlerine ve acentelerine, bu komisyon oranlarına ilave olarak, Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenecek esaslar dahilinde, bir takvim yılı içinde düzenledikleri yeni sigorta sözleşmesi sayısı dikkate alınarak, sağladıkları toplam net prim üretimi üzerinden yüzde 5 oranını aşmayacak şekilde ayni veya nakdi teşvik komisyonu ödenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber