Anadolu lisesi mi özel okul mu?

Haber Giriş : 06 Şubat 2006 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu ve fen liseleri gibi gözde okullara öğrenci seçen OKS için bugün start alındı. Bu yıl ilk kez özel okullar da OKS ile öğrenci alacak. Çocuğu 8'inci sınıfta olan Anadolu liselerinin yanında özel okula da gönderebilecek maddi imkana sahip olan veliler için de düşünme zamanı geldi. Her yıl velilerin kafasını kurcalayan soruların başında Anadolu lisesi mi, özel okul mu? geliyor.

Bu soruya tek cümle ile cevap vermek mümkün değil. Çünkü ne ?Anadolu lisesi iyidir', ne de ?özel okul iyidir' diyebiliriz. Öyle Anadolu liseleri var ki öğretmen açığıyla, alt yapı yetersizliğiyle, üniversite sınavındaki başarısızlığıyla Anadolu lisesi demeye şahit istiyor. Özellikle gerekli koşullar sağlanmadan ardı ardına açılan Anadolu liseleri nedeniyle kalite hızla aşağı düşüyor. Yine öyle özel okullar var ki üniversite sınavlarındaki başarıları yüzde 10'lara kadar iniyor. Öğrenciler mezun olduklarında yabancı dili zar zor konuşabiliyor. Bu nedenle soruyu ?Hangi Anadolu lisesi', ?Hangi özel okul' şeklinde değiştirmek gerekiyor. Örneğin İstanbul, Galatasaray, Cağaloğlu, Beşiktaş Atatürk, Kabataş, Kadıköy Anadolu Liseleri başarılarını her yıl koruyan okullarımız arasında.

Özel okullarda, yabancı kolejlerin yerini tartışmak mümkün değil. Robert, Üsküdar Amerikan, Dame De Sion öğrenci ve velilerin hayallerini süslüyor. Koç, Bilfen, Eyüboğlu, Kültür, Bahçeşehir, MEF eğitim sistemlerini oturtmuş Türk özel okulları arasında bulunuyor.

Okul seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği, hangi kriterlerin önemli olduğu başka bir yazımızın konusu olacak.

Sibel Kahraman/akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber