İlaç kullanımı 2005 yılında bir önceki yıla göre % 42 arttı.

Haber Giriş : 06 Şubat 2006 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaç kullanımı 2005 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 arttı. Tüketilen ilaç miktarı 855 milyon kutudan 1.2 milyar kutuya çıkarken, ilaca ödenen fatura da yüzde 50 artarak 6.7 milyar dolara ulaştı. Tüketimdeki patlamada, dışa bağımlılığın artması ve serbest eczane dönemine geçilmesi de etken oldu

İLAÇTA dışa bağımlılığın artması, Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) ilaç modelinin tasfiye edilerek serbest eczane dönemine geçilmesi ilaç tüketimini patlattı. Türkiye'de ilaç kullanımı 2005 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 arttı. Tüketilen ilaç miktarı 855 milyon kutudan 1.2 milyar kutuya çıkarken, ilaca ödenen fatura da yüzde 50 artarak 6 milyar YTL'den (4.5 milyar dolar) 9 milyar YTL'ye (6.7 milyar dolar) ulaştı.

SSK'YA DA YANSIDI

AYNI dönemde devletin SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumları yoluyla yaptığı ilaç harcaması ise 865 milyon YTL artarak 3.55 milyar YTL'ye (2.7 milyar dolar) çıktı. Bu kurumlardan sadece SSK'nın 2004 yılında 2.47 milyar YTL olan ilaç gideri ise yayınlanan son istatistiklere göre 2005'te 200 milyon YTL arttı. Geçtiğimiz yıl ayrıca devletin sosyal güvenlik kurumları yoluyla yaptığı toplam sağlık harcaması ise 7.67 milyar YTL'ye (5.7 milyar dolar) kadar ulaştı.

FATURALAR ŞİŞİRİLDİ

İLAÇ tüketimindeki artışta geçen yıl serbest eczane dönemine geçişin de etkisi büyük oldu. Hastanelerde ilaç kuyruğu çilesini bitiren bu uygulama sonrası ilaç faturaları şişirilirken, savurganlık da had safhaya ulaştı. Sosyal güvenlik alanında yeni bir açmazın habercisi olan bu durumu değerlendiren Tıp Kurumu Genel Sekreteri Dr. Ali Rıza Üçer, yeni ilaç alım modeli sonrasında Türkiye'nin 2005 yılında 3 milyar dolara yakın eczacılık ürünü ithalatı yaptığını belirterek, ?Türkiye'nin artan dış ticaret açığında ilaç ticaretimizdeki bu dengenin de payı var' dedi.

DEVLETiN iLAÇ FATURASI NASIL KABARIYOR?

Maliye'nin yaptığı incelemeler sonrası ortaya çıkarılan ilaç faturalarının şişirilmesine dönük uygulanan yöntemler şöyle:

İlaç fiyatlarındaki indirim, eczanelerden gelen faturalara yansımıyor.

Reçetede yazılı adetten fazla ilaç veriliyor.

Daha önce yazılan ilaçların süresi dolmadan, aynı ilaçlar yeniden yazılarak veriliyor.

Reçetedeki ilaç isimleri çizilerek veya karalanarak, yüksek bedelli ilaç dozları yazılıyor.

Yatan hastalar için kullanılan ilaçlar, geçerli fiyattan yüksek bedelle faturaya yazılıyor.

Uzman doktorun yazması gereken ilaçlar, uzman olmayan doktorlar tarafından yazılıyor ve bedeli eczanelere ödeniyor.

Doktorun yazdığı ilaç yerine eczaneler, daha yüksek tutarlı farmasotik eşdeğerini veya eşdeğeri olmayan ilaç veriliyor.

Ayaktan tedavilerde doktorlar reçeteye 10 günlük tedavi dozundan fazla ilaç yazıyor, bunun bedeli ödeniyor. Hasta katılım payından muaf ilaçlar listesinde yer almadığı halde, ilaç bedeli üzerinden hasta katılım payı alınmaması nedeniyle yersiz ödeme yapılıyor. Bedeli hasta tarafından karşılanacak preperatlar da devlete fatura ediliyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber