'Atamalarda öncelik 'vekil öğretmenler'in olmalı...'

Haber Giriş : 06 Şubat 2006 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, şubat ayında 20 bin öğretmenin atanacağını söylemişti. Bu karara ben de en az öğretmen adayları kadar sevindim. Zira hem onlar iş sahibi olacak hem de Türkiye'nin birçok bölgesinde öğretmen açığı bulunması nedeniyle boş olan sınıflar dolacaktı.

Halen vekil öğretmen olarak çalışan öğretmen adayları ise bu işe pek sevinemedi. Çünkü bunların önemli bir bölümü Eğitim ve Fen-Edebiyat fakültelerinden mezun değil. Bu yüzden de atanma şansları yok. Ayrıca bir çoğunun da formasyonu bulunmuyor.

Sırf ailelerine yük olmamak için asgari ücrete yakın bir maaşla çalışıyorlar. Bazıları da çoluk çocuk sahibi ve aile geçindirmek zorunda. Yıllardır kadrolu öğretmenlerle birlikte çocuklara eğitim veren vekil öğretmenler, atanma konusunda önceliğin kendilerine tanınması gerektiğini belirtiyorlar.

Özellikle köy, kasaba ve ilçe okullarında vekil öğretmenlerin sayısı hiç de az değil. Vatandaşların gözünde onların kadrolu öğretmenlerden hiçbir farkları yok. Aynı eğitimi veriyorlar, aynı bilgi düzeyine sahipler. Bu yüzden de çocuklarını güvenle onların ellerine teslim ediyorlar.

Peki, vekil öğretmenlerin cephesinde durum nasıl? Onlar kadrosuz, üç-beş kuruşa çalıştıkları için moralsiz ve kendilerine güvensiz.

Şimdi sorarım size, atanacak binlerce öğretmen arasında onlara neden öncelik tanınmıyor?

Yıllardır eğitim veriyorlar ve onların yetiştirdiği çocuklarda herhangi bir eksiklik yok.

İlk önce onları kadroya almak daha mantıklı değil mi?

Bakanlık vekil öğretmenlerin bilgisinden şüpheliyse ve onları Eğitim ve Fen-Edebiyat fakülteleri mezunlarından daha yetersiz görüyorsa, neden bugüne kadar binlerce öğrenciyi ellerine teslim etti.

Bu çocuklara yazık olmadı mı?

Vekil öğretmenlere kadro önceliği verilmemesi büyük bir haksızlık olur. Milli Eğitim Bakanımız'a duyurulur.

Ahmet VARDAR/ Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber