Türk Telekom çalışanları devlette kalmayı tercih etti

Haber Giriş : 07 Şubat 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de şikayet edilen memur zihniyeti, özelleştirme sonrasında Telekom'da personelin devlet memurluğunu tercih etmesiyle bir kez daha gözler önüne serildi.

Telekom'u alan Oger Telekom'un nakle tabi personelin kurumda kalması için önerdiği 6 yıllık iş güvencesi, yüzde 35 maaş zammı ve bir maaş ikramiyeye rağmen devlet memurluğunu tercih edenlerin sayısı 19 bini aştı. Kurumda çalışanlardan dilekçe verenler arasında 10 bin tekniker ve teknisyenin yanı sıra aralarında yöneticilerin de yer aldığı 3 bin mühendis de bulunuyor. Telekom'u 6,550 milyar dolara alan Oger, yönetici açığını kapatmak için yurtdışında arayışa girdi. Haberde, kamuda çalışmayı tercih etmek için ilk gün olan 16 Ocak'tan sonra üç gün içinde nakle tabi 24 bin personelden yaklaşık 4 bininin kurumdan ayrılmak için dilekçe verdiği yer alıyordu. Geçen sürede kurumdan ayrılmak için başvuranların sayısı hızla arttı. Telekom uzmanlarına göre, önümüzdeki ay havuza geçecek, nitelikli ve tecrübeli personelin yerinin doldurulamaması halinde ülke genelinde santrallar ve bankacılık altyapısı susabilir. Karasal linklerde çıkacak sorunlar sebebiyle cep telefonu operatörleri etkilenecek. Bu görüşe, Türk Telekom'un üst düzey bir yöneticisinden de destek geldi: ?Kimse santrallar susmaz, transmisyon (data, telefon ve özel devreler) şebekesinde sorun çıkmaz diyemez.? Kurumdan ayrılmak için dilekçe verenlerin büyük bir kısmı telefon santralları ile transmisyon şebekesini işleten personelden oluşuyor. Bu nedenle, Türkiye genelinde birçok ilde var olan eksik personel açığının daha da büyüyeceği belirtiliyor. En büyük sıkıntı da iletişimin kalbi sayılan 11 bin 140 santral ile data, radyo link ve özel devrelerde yaşanacak. Personel açığı olduğu için, sık sık arızalanan santrallara müdahalenin zamanında yapılamayacağı ve şehirlerdeki santralların susacağından endişe ediliyor. Data arızaları yüzünden, özellikle bankaların altyapısı bundan büyük zarar görecek. Kurumda görevli bir uzman, santrallarda en küçük bir arızanın yaşanmaması için 24 saat boyunca teknik elemanın hazır bulunduğunu belirtiyor. ?Santrallarda nöbetçi olmaması, şebeke arızalarını yönetecek kişinin olmaması anlamına gelir.? diyen uzman, santrallarda günde ortalama 25-30 arıza çıktığını, anında müdahale edilmemesi halinde santralların çalışamayacağını kaydediyor. Bu görevin uzman teknisyenlerce yapıldığına işaret eden yetkili, nakle tabi personelin çoğunun uzman teknisyen ve teknikerden oluştuğunu vurguluyor.

Kamu-Sen'e bağlı Haber-Sen Genel Sekreteri Ali Akçan, santrallar ile transmisyon altyapısının susmaması için yaklaşık 29 bin kapsam içi personelle can ve başla çalışacaklarını söylüyor. Akçan, ?En büyük sorun personel eksikliğinin bulunduğu santrallarda yaşanır. Havuza gidenlerle birlikte açık iyice büyüyecek. Bu noktalarda büyük sıkıntılar yaşanır. Santrallar zaman zaman susabilir.? diyor. Telekom'dan üst düzey bir yetkili, personelin ayrılmasıyla sorunlar yaşanacağını vurgulayarak, ?Bu kadar kişinin havuza gitmek için başvuracağını tahmin edemedik.? ifadesini kullanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber