?Hamili simkart yakinimdir cep telefonunu açar mısınız?'

Haber Giriş : 07 Şubat 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

500 bin civarında kaçak cep telefonu kapatılırken, verilen süre içinde cihazlarını kaydettirmeyenler Telekomünikasyon Kurumu'nun telefonlarını kilitledi.

Cihazlarının bloke olması üzerine bilgi ve ihbar merkezini arayarak telefonununun kullanılıp kullanılamayacağını soran aboneler arasında ilginç örnekler var. Merkezi arayan Diyarbakırlı çoban ?Ne olur telefonumu kapatmayın.? talebinde bulunurken, Karadenizli bir abone yurtdışından getirdiği 5 kaçak telefonunun kayıt altına alınması için araya ?tanıdık' koydu. Bu tutum, bürokraside iş takibi için kullanılan ?Hamili kart yakinimdir' sözünü hatırlattı.

Telekomünikasyon Kurumu Bilgi ve İhbar Merkezi, son günlerde Türkiye'nin dört bir yanından gelen telefon, faks ve postalara cevap vermeye çalışıyor. Günde ortalama 800 aboneyi bilgilendirdiklerini kaydeden merkezin şefi Tuğba Eroğlu, ?Araya tanıdık koyanlar bile var. Tek referans fatura olduğu için talepleri geri çeviriyoruz.? diyor. Eroğlu'nun verdiği bilgiye göre, 13 Temmuz 2005'ten önce alınan kaçak veya çalıntı telefonlar fatura ibraz edilmesi halinde Telekomünikasyon Kurumu ve bölge müdürlüklerinde kayıt altına alınıyor. Bu tarihten sonra alınan ve faturasız olanlar ise kapatılıyor. 5392 sayılı kanun gereğince, yasal yollarla ithal edilmediği ya da elektronik kimlik bilgisi kopyalanmış olduğu tespit edilen yaklaşık 19 milyon telefon kayıt altına alındı. Geçen yıl aralık ayının başından itibaren başlayan mesaj gönderme ve sorgulama süreci 31 Ocak 2006'da tamamlandı. Kayıt dışı cep telefonu operasyonu neticesinde beyaz, gri ve kara listeler oluşturulup öncelikle kara listedeki yaklaşık 20 bin kayıp ve çalıntı cihaz GSM işletmecilerinin haberleşme şebekelerinden hizmet almayacak şekilde bloke edildi. Bu sürecin ardından 593 bin 887 adet telefonun kapatılması gerektiği belirlendi. Blokelerin ilk gününde Mobil İletişim Araçları ve İşadamları Derneği 250 bin kayıt dışı telefonun susturulduğunu açıkladı.

Geriye kalan cihazların birer birer kapatılması aboneleri paniğe sevk etti. Türkiye'nin dört bir yanından Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde kurulan bilgi ve ihbar merkezinin 0 312 232 23 23 numaralı telefonunu arayanlar bundan sonra ne olacağını soruyor. Öğrencisinden çobanına, işletmecisinden ev hanımına kadar günde ortalama 800 telefon alan merkez 18 kişiyle taleplere yetişmeye çalışıyor. Posta ve faks yoluyla da merkeze başvuran vatandaşlar içinde en ilginç talep ise Diyarbakırlı çobandan gelmiş. Sınırdan kaçak yollarla sokulan cihazın sahibi çoban, bilgi ve ihbar merkezi yetkililerine bulunduğu yerde abone merkezi bulunmadığını belirtmiş. Yetkililer, ?faturanız yoksa yapabilecek bir şey yok' deyince çoban; ?Ne olur telefonumu kapatmayın. Köyümle bağlantı kuramıyorum.? şeklinde dert yanmış. Şırnak'tan bir askeri personel telefonunun durumu hakkında bilgi alırken, Karadenizli bir abonenin merkez görevlileriyle yaptığı konuşmalar ise oldukça ilginç. Yurtdışından getirdiği 5 cihazın kapatılması üzerine merkezi arayan abone, bunların yeniden açılmasını rica etmiş. Faturalı olanların sisteme dahil edilebileceğini öğrenince ?Siz bana bir iyilik yapın. Hepsini kaydedin.? talebinde bulunmuş. Görevlilerin ?mümkün değil' cevabı üzerine ?Ben önemli bir kişiyim, kaydediverin.? diyerek araya tanıdık koyacağını belirtmiş.

Mağduriyet yaşanmaması için çalışan Kurum, faturası olduğu halde cihazı kapanan kullanıcılara faturalarıyla birlikte doğrudan ya da posta yoluyla başvurmaları halinde kayıt imkanı veriyor. Söz konusu abonelerin GSM işletmelerinin abone işlem merkezlerine veya TK ile bölge müdürlüklerine uğramaları gerekiyor. Bilgi ve İhbar Merkezi Şefi Eroğlu, ?13 Temmuz öncesinde alınan telefonlar faturalıysa kayıt altına alınıyor. Faturasızsa abone merkezlerinden bu tarihten önce kullanıldığına dair belge getirmelerini istiyoruz. Bunları da kaydediyoruz. 13 Temmuz sonrası alınan ve faturasızlar kapatılıyor.? bilgisini veriyor. Eroğlu, 13 Temmuz'dan sonra alınan ve faturalı olup kapatılan telefon kullanıcılarının askerde, hastanede ya da yurtdışında olduklarını belgelemeleri halinde cihazlarının kaydedildiğini dile getiriyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber