SSK tasarruf derken zarar etti

Haber Giriş : 07 Şubat 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası ile Türk Eczacılar Birliği arasında 14 Aralık 2004 tarihinde 'Kamu İlaç Alım Protokolü' imzalandı. Bu uygulamanın devlete 1 milyar YTL'lik tasarruf sağlayacağı savunuluyordu. Ancak hesap tutmadı. Devlet kar yerine 14 aylık uygulamada yaklaşık 3 milyar YTL zarar etti.

Kamu zararı Tıp Kurumu tarafından yapılan 'Yeni uygulamanın ilaç piyasalarına etkileri' konulu araştırmayla ortaya çıkatı. Araştırmanın sonuçlarını AKŞAM'a açıklayan Tıp Kurumu Başkanı Mehmet Altınok, ilaç fiyatlarındaki tırmanışa dikkati çekti. İlaç tüketimindeki bir yıllık artışın yüzde 42'ye ulaştığını belirten Altınok, şunları söyledi:

'2004 yılında 855 milyon kutu olan tüketim, 2005 yılında 1.2 milyar kutuya yükseldi. İlaç tüketiminden doğan satış cirosu ise 6 milyar YTL'den 9 milyar YTL'ye ulaştı. Bu rakamlara hastanelerde kullanılan ilaçlar dahil değil. Yeni uygulama kar getirmediği gibi 3 milyar YTL kamu zararına neden oldu.'

SSK'nın 2004 yılında 6.63 milyar YTL olan sağlık harcamasının 7.67 milyar YTL'ye, 2.68 milyar YTL olan ilaç harcamasının ise 3.55 milyar YTL'ye yükseldiğine dikkati çeken Mehmet Altınok, SSK'nın yeni uygulamadan doğan ilaç harcaması zararının 865 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi. Altınok, 'Yaptığımız araştırmaya göre, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın bir yıllık ilaç toplam harcamasında, bir önceki yıla göre 3 milyar YTL zarar edilmiştir' dedi.

Artışın nedenleri

SSK'LILARIN özel eczanelerden ilaç almalarının yolunu açan uygulama, SSK'nın ilaç sektöründen elini çekmesine neden oldu. SSK'nın toplu ilaç alımlarında kullandığı pazarlık gücü ortadan kalktı. Ayrıca, SSK kendi laboratuvarlarında ilaç üretimine de son verdi. Kurum, ihtiyacı olan ilacın yüzde 40'ını kendisi üretiyordu. SSK'nın çekilmesiyle ortaya çıkan boşluğu ilaç şirketleri doldurdu. Bunun sonucunda ilaç şirketleri fiyatlarda astronomik artışa gittiler.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber