Dört koldan tefeci avı

Maliye, tefeci ihbarlarında 2 kat artış yaşanması üzerine harekete geçti. Kredi kartı mağdurlarını ağına düşüren tefecilerle mücadele için Türkiye genelinde çalışma başlatan MASAK’a mali polis ve savcılık da destek veriyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Temmuz 2013 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dört koldan tefeci avı

Ercan Baysal

Bankaların tutumu ve diğer sebeplerle vatandaşın tefecilerin kapısını çalması Maliye'yi harekete geçirdi. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) başta olmak üzere, mali polis, savcılık ve diğer güvenlik kuvvetleri tefecilerle mücadele için Türkiye genelinde çalışma başlattı. Hem vatandaş hem de siyasilerden gelen şikayetler doğrultusunda İç Anadolu, Ege ve Karadeniz bölgeleri başta olmak üzere Türkiye genelinde tefeci operasyonu yapılıyor. Tefecilikle mücadeleye özel önem verdiklerini belirten denetim birimleri bu konu ile ilgili çok sayıda vatandaşın mağduriyet yaşadığına dikkat çekiyor.

Beş yıla kadar hapis cezası var

Herhangi bir yetkisi olmadan borç para vermenin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar para cezası. Bu kapsamda ele geçirilen paraya da devlet el koyuyor. Türkiye genelinde dört koldan tefeci avı başlatılırken MASAK verileri de operasyonun başlatılmasında etkili oldu. MASAK'a geçen yıl yapılan tefecilik ihbarlarında iki katın üzerinde artış görüldü. Önceki yıl tefecilikle ilgili 40 ihbar gelirken aynı rakam 2012 yılında 84'e çıktı. Aynı dönemde başkanlığa gönderilen adli talepler ile diğer ihbar ve şikayetlerin konuları itibari ile dağılımında tefecilik dördüncü sıradan ikinci sıraya yükseldi. Kurula gelen şikayetlerde ilk sırada vergi kaçırma yer almaya devam etti.

ŞİMŞEK BATMAN'DA KAHVEHANEDE CARİ AÇIĞI ANLATTI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman'da esnaf ziyaretlerinde bulundu ve davet üzerine oturduğu bir kahvehanede vatandaşları akaryakıt zamları, vergiler ve cari açık konularında bilgilendirdi. Akaryakıt zamlarına ilişkin sorularla karşılaşan Şimşek, akaryakıttaki vergi yükünde bir artış yapılmadığını, son zamlarda kesinlikle vergilerle oynamadıklarını belirterek “Petrol fiyatlarının yükselmesi dolar kurundaki oynamalar Türkiye'deki benzin fiyatlarına yansıyor” dedi. Şimşek cari açık konusunda ise “Türkiye'nin en büyük sorunu cari açık. Cari açığı kontrol altına almaya çalışıyoruz. Tüketimi artırıcı bir vergi indirimine gittiğimiz zaman bu cari açığımızı da artırır. Cari açık artarsa faiz artar, faiz artarsa daha az hizmet yaparız” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber