Öğrenci kaybediyor,ÖSYM kazanıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2006 01:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 yılı ÖSS başvuruları devam ederken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) "sınav ücreti" ile ilgili tepkiler de giderek artıyor.

2006 yılı ÖSS başvuruları devam ederken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) "sınav ücreti" ile ilgili tepkiler de giderek artıyor. Başvurular sırasında alınan ücretlerin çok yüksek olduğundan yakınanlar, aynı zamanda sınav sisteminde yeni bir düzenlemeye gidilmesinden de yana olduklarını belirtiyor.

Sınava girerken alınan paraların, "üniversiteli olmak, akademik kariyer yapmak, işe alınmak" isteyenlerin girdiği sınavlarda alınan paraların maliyetinin kat kat üstünde olduğuna tepki gösteren Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, adayların formlara verilen ve bankaya yatırılan ücretleri ödemekte zorlandıklarını söyledi. Avcı, geçen yıl yalnızca ÖSS'ye 44 YTL veren 1 milyon 730 bin 876 aday dikkate alındığında, ÖSYM'nin ne kadar büyük bir 'sınav sektörü' oluşturduğunun ortaya çıktığını belirtti. "Fahiş oranlarda seyreden" sınav ücretlerinin, gençlerin öğrenimlerini devam ettirmek için önlerine konan engellerden yalnızca biri olduğunu öne süren Avcı, sınavların maliyetleri hesaplandığında alınan paraların kar amaçlı olduğunun ortaya çıktığını iddia etti.

"ÖSYM, sınav dayatmasıyla adeta milyonları haraca kesiyor. Soygun ve sömürüdür bunun adı" diyen Başkan Avcı, yapılanları "gasp" olarak tanımladı. Avcı, sınavların adayların kendilerini değerlendirmelerinden ve seçmekten çok önünü kesmeyi, yıldırmayı amaç edindiğini ileri sürdü.

İŞTE ÖSYM'NİN YAPTIĞI SINAVLAR VE ALINAN ÜCRETLER

"Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS), Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS), Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS), Jandarma Okullar Komutanlığı Uzman Jandarma Okulu Giriş Sınavı, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), Yabancı Dil Sınavı (YDS), Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS), Yurtdışında Çalışanların Çocukları için Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), YÖK Seviye Tespit Sınavı, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı (KBYS), İdari, Yargı, Hakim Adayı Sınavı."

Bu sınavlar gibi onlarca sınavlardan maliyetinin 7 ila 10 katı arasında sınav ücreti talep edildiğini, ÖSYM'nin son 5 yılda düzenlediği sınavlardan 172 trilyon lira kazandığını belirten Genel Başkan Gürkan Avcı, şunları kaydetti:

"Yaptığı sınavlarla yüz binlerce kişinin hayatını etkileyen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, ÖSS dışında hiçbir sınavın hesabını vermemektedir. Bu nedenle akademik personelle kamu kurumlarına girmeye çalışan memur adayları büyük ölçüde mağdur edilmektedir. Sınav ücretlerinin fahişliği bir yana soru ve cevaplar yayımlanmamakta, ne yapıldığı kimse tarafından bilinmemekte, birçok sınavın neden bu kadar zor ve muğlak sorularla hazırlandığı sorusu cevapsız bırakılmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber