Eğitimde bahar havası

Haber Giriş : 10 Şubat 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim'de 40 binin üzerinde yeni öğretmen ataması, maaşlar ve ek ders ücretlerinde yüzde 25'e varan artışlar ile müfredata yönelik gelişmeler eğitim camiasını sevindirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2005- 2006 öğretim yılına damgasını vuracak faaliyetleriyle eğitim camiasını sevindirdi. Bakan Hüseyin Çelik'in, son bir ay içinde öğretmen atamaları, ek ders ücretleri, sözleşmeli personelin maaşı gibi konularda yaptığı açıklamalarının yanı sıra, eğitimin daha kaliteli yapılması için yürütülen çalışmalar camiada bahar havası estirdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni yılda yürüttüğü çalışmalar şöyle:

40 BİN YENİ ÖĞRETMEN

Daha önce 16 bin olarak açıklanan birinci dönem öğretmen atamaları, Bakan Çelik'in talimatıyla okullardaki yardımcı sınıf memur kadrolarından da yararlanılarak 20 bine çıkarıldı. 36 binden fazla öğretmen adayının başvurduğu birinci dönem atamalarda 19 bin 424'ü kadrolu, 3 bin 154'ü sözleşmeli olmak üzere 20 binin üzerinde öğretmen tayin edildi. Sözleşmeli öğretmen olarak çalışanlardan kadrolu olarak atanan 8 bin 279 öğretmenden boşalan yerlere de 3 bin 154 sözleşmeli öğretmen görevlendirildi. Boş kalan 5 bin 125 sözleşmeli kadrosuna bir hafta içinde atama yapılacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu atamaların yanı sıra, yeni mezun olacak öğretmen adaylarına müjdeli bir haber vererek, ağustos ayı içinde de 10 bin yeni öğretmen alınacağını duyurdu. Böylece, 2006'daki öğretmen atamaları 40 binin üzerine, son üç yılda yapılan atamalar ise 136 bine çıkmış olacak.

EK DERS ÜCRETİ 5 YTL

Daha önce 3.52 YTL olan ek ders ücreti, Milli Eğitim Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın uzun süren çalışmasından sonra netliğe kavuştu ve Bakan Hüseyin Çelik tarafından 5 YTL olarak açıklandı. Öğretmenlerin ek ders ücretlerinde yüzde 40, genel memur zammı ile seyyanen yapılan zamlar da hesaba katıldığında, öğretmenin toplam kazancındaki artış yüzde 25'e ulaştı. Bakan Hüseyin Çelik, ?Gönül isterdi ki öğretmenlerimizin maaşlarını 2 bin- 3 bin YTL'ye çıkaralım. Ama imkanlar çerçevesinde en iyi şartları sunmaya çalışıyoruz. Yaptıklarımızı muhakkak birileri beğenmeyecek, eleştireceklerdir. Onları da kamuoyunun vicdanına ile baş başa bırakıyorum" açıklamasını yaptı.

FAKÜLTELERE MAKYAJ

YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü çalıştay sonucu eğitim fakültelerinde, yeni müfredatın anlatılması planlandı. Buna göre, eğitim fakültelerinde yeni müfredata dayalı bilgiler verilecek, fakülte dekanları ve öğretim üyeleri eğitim sisteminin içinde olacak.

Sözleşme ve maaş desteği

Milli Eğitim Bakanlığı'nda halen sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/c (Geçici Personel) maddesine göre çalışırken, bakanlık bu öğretmenlerden 12 ay yararlanmak için çalışmaları hızlandırdı. Çalışma tamamlandığı zaman, sözleşmeli öğretmenlerin 657 sayılı Kanunu'nun 4/b (Sözleşmeli Personel) statüsünde çalışmasını sağlayacak ve sözleşmeli öğretmenler 10 ay yerine 12 ay üzerinden ücretlendirilecek.

Adaylara uzmanlık sınavı

Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki yıl atama döneminde, öğretmen olmak isteyen gençler için yeni bir uygulamayı daha hayata geçirecek. Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) haricinde, 116 branştaki öğretmen adaylarının mesleki bilgilerini ölçmeye dayalı ikinci bir sınav daha yapılacak. Bu sınav, öğretmenlerin puanlarında yüzde 50 civarında etkili olacak. Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki çalışmanın 2007 atama dönemine yetiştirilmesi için çalışılıyor.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber