İşte milletvekillerinin yeni odaları

Milletvekilleri küçüklüğünden şikâyetçi oldukları ve 'kibrit kutusu kadar' dedikleri odalardan kurtuluyor. Bir süredir devam eden inşaatta sona gelindi ve 'daha büyük, daha konforlu' odalara taşınmalarına günler kaldı. İşte o yeni odalara milletvekillerinden önce girdik.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Temmuz 2013 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşte milletvekillerinin yeni odaları

ÖMER ŞAHİN

Milletvekilleri 'kibrit kutusu kadar' diye şikâyet ettikleri odalarından kurtuluyor. Bir süredir devam eden inşaatta sona gelindi. Milletvekillerinin eskisine göre daha büyük ve konforlu sayılabilecek odalarına kavuşmasına sayılı günler kaldı. Milletvekilleri yeni odalarına Meclis'in yeni yasama dönemine başlayacağı 1 Ekim günü kavuşmuş olacak.

Milletvekillerinin Meclis'teki odaları köylerden gelen seçmen için bile hayal kırıklığıydı. En fazla 5 seçmenin oturabileceği 9 metrekarelik küçük bir oda düşünün. Meclis'i her gün binlerce insan ziyaret ediyor. Milletvekilleri, 1985 yılından bugüne 27 yıldır bu küçük odalarda misafirlerini ağırlıyor. Ziyaretçisi bol olan özellikle Doğu illeri milletvekilleri ve seçmeni için tam bir 'çile'. Grup halinde gelen insanların yarısının odada, yarısının koridorda kaldığı zamanlar oluyor. Bundan dolayı Meclis'teki 'kâtip', 'idare amirliği' seçimlerinde çok sayıda aday çıkar. Çünkü seçildiği takdirde daha büyük odada görev yapma olanağına kavuşur.

Yeni odalara gelince... Mevcut odaların üç katı büyüklüğünde. Danışman-sekreter odasıyla beraber 40 metrakareyi buluyor. Eskisinden daha konforlu olacağı da söylenebilir. Bu odaların içinde tuvalet ve duş alınabilecek kabin de bulunuyor. Meclis, milletvekillerine demirbaş olarak bir TV ve bilgisayar da verecek. Milletvekili ile danışman ve sekreterin birlikte kullandığı odaların arasındaki mesafe de kalkıyor. Milletvekili, odasının kapısını açtığı zaman 2 danışman ve sekreteriyle yüz yüze gelebilecek.

GENEL KURUL SALONUNA TÜNEL!

Milletvekili odalarının olacağı bina 4'ü bodrumda toplam 11 kat. 470 milletvekili odası ile beraber komisyon başkanlıkları da olacak. Yeni bina Meclis Genel Kurulu'nun olduğu ana binaya eskisine göre daha uzakta. Milletvekillerinin odalarından rahat ve hızlı şekilde Genel Kurul'a erişebilmesi için tünel yapıldı. 1985 yılından bugüne kullanılan 2 tünel var. 140 metrelik yeni tünel eskisinden hem uzun hem de farklı. İçinden geçenler boş duvarları değil 3 boyutlu resimleri görecek. 1071 Malazgirt zaferiyle başlayan, Anadolu'nun kültürel zenginliğini yansıtan obje ve görüntüler duvarları süsleyecek. Tünel yapımına ilişkin ilginç bir detayı aktaralım. Meclis, 'Gezi Parkı'ndaki ağaç sökümüne benzer bir olayla karşılaşmış. Tünelin raylı olması düşünülüyormuş ama bazı ağaçların sökülmesi gerektiği için vazgeçilmiş. Tünelin güzergâhı değiştirilmiş.

Meclis Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Çiftçi, 30 Ağustos'ta tamamlanacak olan yeni binanın temizliğine başlandığını söyledi. Tefrişatın ardından Meclis'in yeni yasama dönemine başlangıç tarihi olan 1 Ekim'de binanın hazır olacağını belirten Çiftçi, milletvekillerinin daha iyi koşullarda çalışma imkânına kavuşacağını savundu. Çiftçi'nin verdiği bilgilere göre yeni binada üç otopark, 8 komisyon toplantı salonu, 250 metrekarelik uluslararası toplantı salonu, 50'şer metrekarelik 11 küçük toplantı salonu, 550 kişilik çok amaçlı salon da bulunuyor. Mevcut odalarda milletvekilleri yüksek sesli konuşmaları odalardan duyabiliyordu. Bunun önlemi de alınmış. Odalar 19 santimetre taşyünü dolgulu duvarla kaplanacak. Bu sayede odaların içeriden ve dışarıdan ses izolasyonu büyük ölçüde sağlanacak.

Milletvekili ofislerinin olduğu 'A' ve 'B' Blok olarak bilinen geniş alana yayılmış iki binanın akıbeti de belli oldu. Meclis, bir süre sonra bu blokları yıkacak. Binaların boşaltacağı geniş alana yeni bir yapılaşma düşünülmüyor. Buralar yeşil alan olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber