'Cep telefonunda kayıtlı kaçakçılık başladı'

Haber Giriş : 10 Şubat 2006 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkanı Murat Dursun, cep telefonunda aleni kaçakçılığın bitmek üzere olduğunu, ancak bundan daha tehlikeli olan ''kayıtlı kaçaklığın'' başladığını kaydetti.

MOBİSAD, kayıt dışı cep telefonların kapatılmasıyla son bulan kayıt altına alma işleminin ardından, sektörün önde gelen firmalarını ve tüketici örgütlerini bir araya getirerek ''Tüketiciyi Bilinçlendirme Platformu'' oluşturdu.

Murat Dursun, platformun kamuoyuna tanıtılması amacıyla düzenlenen basın toplantısında, platforma katılan sektör firmalarının katkılarıyla düzenlenen kampanya çerçevesinde gazete ilanları, afiş ve el broşürleriyle tüketicinin satın alma sırasında dikkat etmesi gereken unsurların belirtildiğini, böylece yeni yasa ve uygulamalar sonrasında tüketici üzerinde oluşan tereddütlerin bertaraf edilmesinin planlandığını kaydetti.

Kampanyanın Ulaştırma Bakanlığı, Telekomünikasyon Kurumu, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü ve Tüketiciler Derneği'nden de tam destek aldığını ifade eden Dursun, kampanya kapsamında ''Cep telefonu satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?'' başlığı altında 6 kriterin vurgulandığını söyledi.

Murat Dursun, broşürlerde, fatura ve garanti belgesinin alınması, kutu ve cihaz üzerinde Telekomünikasyon Kurumu'nun hologramının olması, garanti belgesinin doldurulmuş olduğu, IMEI numarasının kontrol edilmesi gibi unsurlar hakkında tüketiciye yol gösterecek uyarılar olduğunu kaydetti.

1 milyon adet el broşürünün dağıtım sürecinin 10 gün içinde tamamlanacağını aktaran Dursun, 5 bin afiş de dağıtılacağını, 6 ulusal gazetede de ilanların yayımlanacağını belirtti.

Dursun, kampanyanın bütçesinin 150 bin YTL olduğunu dil getirdi.

3G SEKTÖRÜ YENİDEN ŞEKİLLENDİRECEK

MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, cep telefonlarının kayıt altına alınması sürecinde yaklaşık 19 milyon cihazın kayıt altına alındığını, 593 bininin kullanıma kapatıldığını, faturalı olduğu halde kapatılan 100 bin adet cihaza ilişkin ise incelemelerin sürdüğünü anlattı.

İkinci el pazarına da düzenleme getirileceğini aktaran Dursun, sektördeki problemlerin kaynağının ikinci el olduğunu, ikinci el pazarının uzunca bir süre hiçbir kayıt ve düzenleme olmadan, ''aldım-aldım, sattım-sattım'' usulüyle devam ettiğini anlattı.

Dursun, çalışmaların tamamlanmasının ardından ikinci el cihazların üzerinde ikinci el olduğunu ibraz eden özel ambalajında satışa sunulacağını belirtti.

2006 yılına ilişkin sektörel değerlendirmelerde de bulunan Dursun, geçtiğimiz yıl Türkiye pazarında 7 milyon cihaz satıldığını, 2006 yılında pazarda yüzde 15 oranında büyüme beklediklerini anlattı.

2006 yılının önemli ve kritik bir yıl olacağını belirten Murat Dursun, yeni yıla 3G'nin damgasını vuracağını, sektörün bu dalgayla yeniden şekilleneceğini söyledi.

100 AVROLUK ÜRÜNE 5 AVRO FATURA

Dursun, yapılan düzenlemelerle sektörde aleni kaçakçılığın bittiğini, bitmek üzere olduğunu ancak, şimdi daha tehlikeli olan düşük faturalarla ithalat yapma yoluyla ''kayıtlı kaçakçılığın'' başladığını anlattı.

100 avroluk ürünün 5 avroluk faturayla Türkiye'ye sokulduğunu, sunulan faturanın da önemli bir kısmının sahte olduğunu ifade eden Dursun, ürün üzerinde yüzde 41,6'lık ÖTV ve KDV olduğunu kaydetti.

Dürüst firmanın 100 avroluk ürünü vergisini ödeyerek 141,6 avroya mal ettiğini, 150-160 avroya sattığını, kayıtlı kaçakçılık yapanın ise 102 avroya mal ettiği cihazı diğer firmadan daha ucuza satabildiğini, böylece hem vergi kaçağına neden olduğunu hem de dürüst satıcıdan daha ucuza mal sattığı için bu işletmeleri tüketici gözünde şüphe altında bıraktığını anlattı.

MOBİSAD Başkanı Dursun, ''Bunu sektörden arkadaşlarımız, meslektaşlarımız yapıyor. Şunu bilmeliler, bu sektörde illegal ticaret bitmiştir. Bu iş için girişimlere başladık, sonuna kadar takipçisiyiz, kurtuluşları yok. Namusuyla, dürüst ticaret yapan gelsin yapsın, kulu kölesi olalım ama böyle art niyetle hareket edenlerin yeri bu sektör değil'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber