19 yıl sonra boşalttıkları köylerine döndüler

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 19 yıl önce köylerinden ayrılmak zorunda kalan vatandaşlar, çözüm süreciyle birlikte köylerine dönerek tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2013 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
19 yıl sonra boşalttıkları köylerine döndüler

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütü PKK'ya karşı yürüttüğü mücadele kapsamında 1990'lı yıllardan itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok yerleşim birimi güvenlik gerekçesiyle boşaltılmıştı.

Başlatılan çözüm süreci kapsamında 19 yıl aradan sonra köylerine ilk kez adım atan aileler, çadır kurup tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başladı.

Şemdinli ilçe merkezine 60 kilometre mesafede bulunan ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köylerden biri olan Çevre köyünde, 1994 yılında göç etmek zorunda kalan aileler, bölgede operasyonların durmasıyla yıllar sonra evlerine geri döndü.

Köylerinde kurdukları çadırlarda eski yaşamlarını sürdürmeye çalışan aileler, burada hem hayvancılık hem de tarımla uğraşmaya başladı.

AA muhabirine konuşan köy sakinlerinden Hacı Dindar, yaşanan çatışmalar nedeniyle köylerini boşaltmak zorunda kaldıklarını anımsattı. Başlayan çözüm süreciyle beraber umutlandıklarını belirten Dindar, "Yıllar önce güvenlik gerekçesiyle köyümüzü boşaltarak kent merkezlerine yerleşmek zorunda kaldık. Bu sene çok şükür ki barış süreci başladı. Bizler de bu süreci sevinçle karşıladık. İnşallah bu süreç böyle devam eder. Bu sürecin devam etmesi bizleri çok memnun eder. Bu topraklarda bir daha çatışma yaşansın istemiyoruz" dedi.

Yusuf Marmara ise, Kürtçe yaptığı konuşmasında, "19 yıldır bu anı bekliyorduk. Yıllar sonra yıkılan evlerimizi gördük. İnşallah barış süreci devam eder." İfadelerini kullandı.

Harabeye dönen evlerini tekrar inşa etmek istediklerini belirten Marmara, yetkililerden yardım istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber