Danıştay: Direndiği için kolunun kopması kendi kusuru!

Danıştay, 2000 yılında Burdur Cezaevi’ne yönelik operasyonda kepçe darbesi nedeniyle kolunu kaybeden Saçılık’a verilen tazminatın faiziyle geri alınmasını istedi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 30 Temmuz 2013 09:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Danıştay: Direndiği için kolunun kopması kendi kusuru!

Kemal GöktaşDergi satarken yakalanan ve örgüte yardım yataklık suçundan cezaevine konulan Veli Saçılık, 2000 yılında Burdur Cezaevi'ne yapılan operasyon sırasında kolunu kaybetti. Kopan kolu köpeğin ağzında bulunan Saçılık,protez kolla yaşamaya başladı. Yargılandığı davadan beraat eden Saçılık, uzun hukuk mücadelelerinin ardından İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başladı. Saçılık hakkında “isyana karıştığı” gerekçesiyle açılan dava ise zamanaşımından düştü. Saçılık, beraatini talep etmesine rağmen davanın sonucunu bu nedenle göremedi.

150 bin TL tazminat

Bu süreçte kopan kolu nedeniyle tazminat davası açan Saçılık, Antalya 1. İdare Mahkemesi'nce haklı bulundu. Saçılık'a 150 bin TL tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Danıştay ise bu kararı, Saçılık'ın olaylarda sorumluluğunun saptanması gerektiği gerekçesiyle bozdu. Ancak isyan iddiasıyla açılan dava zamanaşımına girdiğinden bu yönde bir sorumluluk saptaması yapılamadı. Burdur İdare Mahkemesi ise buna rağmen Saçılık'a tazminat ödenmemesi gerektiğine hükmetti. Karar yeniden Danıştay'a geldi. Danıştay 10. Dairesi, Burdur İdare Mahkemesi'nin bu yorumunu haklı buldu.

'Direnişe aktif katıldı'

Kararda, 5 Temmuz 2000'deki olayın duruşmaya çıkmak istemeyen mahkumlara yönelik operasyon düzenlendiği sırada gerçekleştiği, İtfaiye Müdürlüğü'nde görevli Dursun Akın'ın “bayanlar koğuşundaki direnişçileri yakalamak için iş makinesi ile açılan delikten bir kişi elinde bulunan tuğlayı benim aracın camına savurmak için sağ kolunu çıkarmıştı ki kepçenin ani hareketi olduğunda dışarıya uzanan kol duvar ile kepçenin sağı arasına sıkıştı” şeklinde ifade verdiği kaydedildi. Kararda, terör hükümlüsü Yılmaz Babatümgöz'ün de aynı doğrultudaki ifadesine yer verildi. Saçılık'ın direnişe aktif olarak desteği sürdürdüğü sırada yaralandığının savunulduğu kararda, iş makinesi operatörünün de beraat ettiği, güvenlik güçleri hakkındaki kovuşturmanın takipsizlikle sonuçlandırıldığı kaydedildi.

Kendi kusuru

Kararda, “Davacının uğradığı zararın kendi kişisel kusurundan kaynaklandığı sonucuna ulaşılmaktadır” denildi. Böylece temyiz itirazı reddedildi ve karar kesinleşti. Karar değişmezse, Saçılık, aldığı ve büyük bölümünü tedavisinde kullandığı tazminatı faiziyle geri ödemek zorunda kalacak. Faiziyle 300 bin lirayı bulacağı belirtilen tazminatı Saçılık geri ödeyemezse, icralarla karşı karşıya kalacak. Diğer cezaevi operasyonları için de emsal olacak davada ifadesi esas alınan hükümlü Babatümgöz'ün işkence mağduru olduğunu belirterek, farklı tarihlerde de ifade verdiği, bu ifadelerinin hiçbirinde Saçılık'tan söz edilmediği de anlaşıldı. Kepçe operatörünün ifadesinin ise sanığı olduğu davadaki savunması olduğu anlaşıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber