'Okul yolunda türban' kadın vekilleri böldü

Haber Giriş : 11 Şubat 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın, çocukların etkileneceği gerekçesiyle okula geliş gidişte türban takan bir öğretmenin müdürlük yapamayacağına yönelik kararı, kadın milletvekilleri arasında görüş ayrılığı yarattı. CHP'li kadın parlamenterler karara destek verirken, AKP ve ANAP'lı vekiller tepki gösterdi. İşte meclisteki kadın milletvekillerinin kararla ilgili VATAN'a yaptıkları değerlendirmeler...

Tepki gösterenler
Bu mantıkla mini etek de yasaklanır!
* Reyhan Balandı (ANAP Afyon Milletvekili): Danıştay kararı dengeleri koruyup çözüm üretmek yerine, sorun yaratıyor. At gözlüğü takarak Türkiye'yi globalleştiremezsiniz. Gerekçe yersiz. Bu gerekçeye temel oluşturan Danıştay mantığından gidersek, bir öğretmenin özel hayatında mini etek ya da dekolte giymemesi, hatta sigara içmemesi de gerekir. Dışarıda başörtüsü takmak bireysel özgürlüktür. Bireysel özgürlükler sınırlandırılamaz. İktidar partisi ANAP'ın çağrısına kulak verip, başörtüsü sorununu TBMM'de bir an önce çözmelidir.

Baş örtmek korkulacak davranış mı?
* Zeynep Tekin (AKP Adana Milletvekili): Danıştay'ın kararını basında yer aldığı kadarıyla gördüm. Detaylı bilmiyorum ama kadın olarak beni tatmin etmedi. Çocukların mantıklı düşünceye sahip olmadıklarından hareketle, öğretmenlerinin dışarıda bile başını örtse etkilenecekleri ifade
edilmiş. Sanki baş örtmek çok korkulacak bir davranışmış gibi...

Erkeklerden de karara tepki var
'Türbanlı yaşamasın' demek bu
* Ersönmez Yarbay (AKP Ankara Milletvekili): Danıştay aslında "Türbanlıların yaşama hakkı yoktur" demek istiyor, ama kendisine böyle bir başvuru yapılmadığı, önüne böyle bir karar gelmediği için diyemiyor. Danıştay'ın türbanla ilgili kararı, hukuk, Anayasa zorlanarak alınmış bir karardır. Devlet memurlarının dışarıda ne giyip, içtikleri, nasıl dolaştıkları mahkemenin konusu değildir. Yetki aşımı, yetki gaspı var.

Özgürlüğü kısıtlıyor
* Resul Tosun (AKP Tokat Milletvekili): Bu
karar laikliğin tam anlamıyla ihlalidir. Laiklik insanların din ve vicdan özgürlüğünü hedef almıyor mu? Bu karar, sokakta, dışarıda, insanların bu özgürlüğünün olmadığını vurguluyor. Hukukla adaletle ilgisi yok.

İnsanları takip mi edeceksiniz?
* Burhan Kuzu (TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı): İnsanların özel hayatıyla ilgili bir takım hususları, onun mesleğiyle ilgili olarak da kullanacak olursak, dünyayı insana dar ederiz. Eğer bir öğretmen, okuldaki yönetmeliğe uyuyorsa, dışarıda başını açmış, kapatmış ne olacak? İnsanları evinin içine kadar takip mi edeceksiniz? Dedektif gibi arkasına takılıp, erkekler için de kahveye gidiyor mu, içki içiyor mu, kumar oynuyor mu diye mi bakacaksınız? Bu şekilde takibin sonu gelmez. Böyle bir anlayış ancak komünist sistemlerde olur. Bana göre bu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gidecek bir karar.

Hukukçular da karşı çıkıyor
Erkek memur da meyhaneye mi gidemeyecek?
* Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar: Danıştay'ın bu kararma göre herkesin kamusal alan-özel alan tanımını gözden geçirmesi gerek. Bu karar fazla müdahaleci. Bu mantığa göre, bir devlet memuru mesaiden sonra meyhaneye de gidemez. Bu anlayış yeni tartışmaları da beraberinde getirir.

AK Parti'nin ekmeğine yağ sürüyor
* Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz: İnsanlar dilekdiklerini giyebilmeli. Resmi kurumlarda kurallar olmalı ama sokağa da müdahale edemezsiniz. Kamusal alanın sınırlarını genişletmek yanlıştır. Danıştay bu kararıyla, AKP'nin ekmeğine yağ sürüyor. Keşke bu karar verilmeseydi.

Kararı destekleyenler
'Kamudakiler laikliğe uygun giyinir'
* Canan Arıtman (CHP İzmir Milletvekili): Doğru bir karar ve iddia edildiği gibi kamusal alanı genişletme anlamı taşımıyor. Burada vurgulanmak istenen, öğretmenin kamu görevi yaptığı ve çocuklara örnek olması gerektiğidir. Sadece okulda türbanı çıkarması yeterli değil, okula gelirken de laik bir ülkenin kamu görevlisinin buna uygun kılık kıyafet içinde olması lazım. Kamu görevlilerinin herkese eşit mesafede olduğunu, kimseye ayrım yapmayacağı mesajını vermesi lazım. Kamu görevi yapanlar, hiçbir dini etnik simge taşımamalı. Son 30 yıla kadar Türkiye'nin böyle sorunları yoktu. Çünkü herkes çağdaş giyim içindeydi. İşte türbanın sakıncası bu. Ayrımcılık ve toplumsal huzursuzluk yaratıyor. Bir hakimin, savcının mahkemenin kapısına kadar türbanla gelip, mahkemede kafasını açması doğru olur mu? AB'ye girmek istiyoruz demekle AB'li olunmuyor. Yaşam biçimiyle Avrupalı olunuyor.

Yargı ne diyorsa o olur
* Oya Araslı (CHP Ankara Milletvekili): Yargı kararlarını hiç tartışmam. Yargı kararları tartışılmaz. Yargı ne diyorsa o olur.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber