Türk sosyal güvenlik sisteminin kurumsal yapısı ve mevzuat yapısı ile ilgili olarak 1999 yılında yapılan kapsamlı değişiklikler beklenen sonuçları vermedi.

Haber Giriş : 23 Aralık 2003 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk sosyal güvenlik sisteminin kurumsal yapısı ve mevzuat yapısı ile ilgili olarak 1999 yılında yapılan kapsamlı değişiklikler beklenen sonuçları vermedi.

Uzmanlar "Sistemin silbaştan değiştirilmesine yönelik çabaların bile başarılı sonuç vermesini beklemek gerçekçi değil" diyor

Türk sosyal güvenlik sisteminin kurumsal yapısı ve mevzuat yapısı ile ilgili olarak 1999 yılında başlayan çok kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ancak bu değişikliklerin henüz beklenen sonuçları vermediği görülüyor. Sistemin temel problemleri kayıt dışı çalışanların kapsama alınamaması, prim tahsilatının artırılamaması ve sosyal taraflarda sosyal güvenlik bilincinin yerleşmemiş olması...

Uzmanlar bu temel problemler devam ederken, sistemin sil baştan değiştirilmesine yönelik çalışmaların başarılı sonuçlar vermesini beklemenin gerçekçi olmayacağını dile getiriyor.

Yine uzmanlara göre bireysel emeklilik sisteminin yaygınlaşması, siyasi iktidarların sosyal sigorta kurumları ile ilgili olarak sosyal tarafları rahatlatan değişiklikler yapmasını kolaylaştırabilir. Ancak bunun için de beklemek gerekecek.

İŞTE TEMEL HEDEFLER
Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi öğretim üyesi Prof. Yusuf Alper aynı değerlendirmeyi 8. BYKP'da da yaptıklarını vurguluyor. Prof. Alper, yasal ve kurumsal düzenlemeler konusunda önemli gelişmeler sağlanmasına karşın bu düzenlemelerin sosyal güvenliğin özüne yönelik etkilerinin henüz ortaya çıkmadığını ifade ediyor.

Prof. Alper 8'inci BYKP hazırlık komisyonunun sosyal güvenlikle ilgili temel hedefler belirlediğini söylüyor. Prof. Alper'in 8'inci plana da yansıdığını söylediği hedeflerin başlıcaları şunlar

* Sosyal güvenlik sistemi, nüfusun tamamını, bütün tehlikelere karşı koruma kapsamına alacak şekilde genişletilmelidir. Bu hedef doğrultusunda işsizlik sigortasının kurulmasından sonra eksik kalan tek sigorta kolu olan "aile ödenekleri sigortası"nın oluşturulması ile ilgili çalışmalar başlatılmalıdır.

* Sosyal sigorta kurumları arasında var olan norm ve standart farklılıkları giderilmeli, aynı süre ve miktar prim ödeyen sigortalı hangi kurumda olursa olsun aynı haklara sahip olmalıdır.

* Sosyal güvenlik kurumları arasında Emekli Sandığı mensupları lehine olan avantajlar ortadan kaldırılmalıdır.

* Politik endişelerle sosyal sigorta kurumlarının aktüeryal hesap dengelerini bozan müdahalelerden kaçınılmalı, sosyal sigorta kurumlarının gelir-gider dengesini bozan, politik amaçlı cömert uygulamalardan vazgeçilmelidir.

* Kayıt dışı (kaçak-sigortasız çalışma) önlenmelidir. Bu çerçevede devlet istihdamı ve kayıtlı çalışmayı teşvik edici şekilde prim ödeyerek sistemin finansmanına katılmalıdır.

HIZLI BİLGİ DE VERİLMELİ
* Sosyal güvenlik kurumlarının mali finansman yapıları ile ilgili olarak ortaya çıkan açık problemini gidermek üzere prim tahsilat oranının yükseltilmesi, kayıt dışı çalışmanın önlenmesi, hizmet borçlanmalarının ve prim aflarının kaldırılması gibi uygulamalara son verilmelidir.

* Sosyal sigorta kurumları yönetim açısından kuruluş kanunlarında belirtildiği gibi, sosyal tarafların daha fazla söz sahibi olmalarını sağlayacak siyasi iktidarların da müdahalelerini sınırlayacak şekilde "idari ve mali bakımdan özerk" kurumlar haline getirilmelidir.

* Sosyal güvenlik kurumlarının ilgili olduğu taraflara hızlı ve güvenilir bilgi vermesini sağlayacak otomasyon alt yapısı oluşturulmalıdır. Kurumların hizmet sunumundaki etkinliğini sağlayacak idari organizasyonla ilgili iyileştirmeler yapılmalıdır.

* Kısa vadeli ve uzun vadeli sigorta kolları organizasyon bakımından birbirinden ayrılmalıdır.

NELER YAPILDI?

İlk müdahaleler kanamayı durdurmaya yönelikti
Sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılanması ile ilgili en kapsamlı çalışma hükümet tarafından Dünya Bankası kredisiyle ILO uzmanlarına hazırlatıldı. 1996 yılı mayıs ayında kamuoyuna sunulan bu projede Türk sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması ile ilgili kapsamlı değişiklikler ve yeni modeller öneriliyordu. Bu projede dile getirilen görüşler ve öneriler, bir bütün halinde olmasa da daha sonraki yıllarda yapılan düzenlemelerde dikkate alındı ve parça parça uygulanmaya çalışıldı.

Sosyal güvenlik sistemimizin yeniden yapılanması ile ilgili ilk kapsamlı düzenleme, 57. Hükümet döneminde çıkarılan 8 Eylül 1999 tarih ve 4447 sayılı kanunla gerçekleştirildi. Prof. Alper 4447 sayılı kanunla getirilen düzenlemelerin, gerçekte orta ve uzun vadede sistemle ilgili olarak yapılacak kapsamlı değişiklikler için zaman kazandırmaya yani "kanamayı durdurmaya yönelik" acil müdahaleler olduğunu vurguluyor. Bütçe üzerindeki finansman yükünü hafifletmeye yönelik bu düzenlemelerde sosyal sigorta kurumlarının gelirlerini artıran, giderlerini azaltan değişiklikler öne çıktı. Ancak, bu değişiklikler içinde sigortalıları kapsamlı şekilde etkileyen emekli olma yaşını yükseltilmesi gibi önemli düzenlemeler de yer aldı.

YAŞ 20 YIL YÜKSELTİLDİ
Özellİkle SSK ve Bağ-Kur'u etkileyen 4447 sayılı kanunla getirilen temel değişiklikler şunlar oldu

* Emekli olma yaşı bütün sosyal sigorta kurumlarında kadınlar için 58, erkekler için 60 olarak belirlenmiş ve ortalama olarak 20 yıl yükseltilmiştir.

* Prime esas kazançların hesaplanması ile ilgili ilkeler değiştirilmiş ve prime esas kazançların üst sınırı hem SSK hem da Bağ-Kur için ciddi oranda yükseltilmiştir.

* Aylıkların hesaplanması ile ilgili kurallar değiştirilmiş, sigortalının bütün sigortalılık süresini ve ödediği primlerin güncel değerini dikkate alan bir yönteme geçilmiştir. Aylık bağlama oranları düşürülmüştür. Uzun dönemde sigortalıların aylıklarını düşürecek bir yönteme geçilmiştir.

* Aylıkların ödenmesinde enflasyona endeksleme sistemi getirilmiş, 1 Ocak 2000 tarihinden sonra her ay bir önceki ayın TÜFE artış oranları esas alınarak artırılmıştır.

* 1952 yılından bu yana tartışılmakta olan işsizlik sigortası hayata geçirilmiştir.

İYİLEŞME HALA YOK
1999-2003 arasında gerek yasal gerekse kurumsal olarak ciddi ve kapsamlı değişiklikler yapılmasına rağmen Türk Sosyal Güvenlik Sistemi'nin temel problem alanlarında beklenen iyileşmeler henüz kendini gösteremedi.

Sosyal sigorta kurumlarının açıkları geçen dönem içinde en azından mutlak değer olarak azalmadı. Hala bütçe içinde en önemli açık kaynaklarından biri olarak duruyor.

Sosyal sigorta kurumlarının temel sağlık göstergesi olan aktif/pasif sigortalı oranlarında emeklilik yaşının ciddi şekilde yükseltilmesi ve kayıt dışı çalışmayı önlemeye yönelik tedbirlere rağmen bir iyileşme yaşanmadığı gibi olumsuz gelişme devam etmekte

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber