Danıştay'ın türban kararına '1984' benzetmesi

Haber Giriş : 12 Şubat 2006 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın türbanla ilgili son kararını "fazla totaliter" bulan Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar, bu kararın da, içki yasağı getiren belediyeler gibi insanların özel alanına müdahale ettiğini belirtti. Coşar, George Orwell'ın kült romanı 1984'ü de anımsatırken, "Bunun sonunu getiremezsiniz çünkü 1984'te anlatıldığı gibi 'Büyük Abi Bizi Gözlüyor', ta oraya kadar taşınır bu" dedi.

Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar, konuyla ilgili soru üzerine, "Danıştay'ın bu kararından sonra Türkiye'de bu işlerle ilgili herkesin kamusal alanla ve özel alanla ilgili argümanlarını yeniden gözden geçirmesi gerekir. Çünkü bu karar içerik itibariyle özel alana çok fazla müdahale edici bir karar. Bu tür müdahale başladığı zaman nerede sona ereceğini tayin etmek mümkün değil, genişleyebilir bunun alanı" diye konuştu.

Danıştay'ın kararını, içki yasağı getiren belediyelerin uygulamalarına benzeten Coşar şöyle konuştu:

"Mesela içkiyle ilgili bir takım belediyelerin kısıtlayıcı uygulamaları var, orada da söylemiştim, insanların özel alanına devletin bu kadar fazla müdahale etme hakkı yok. Onun başka bir yansımasını Danıştay'ın kararında gördük.

SONUNDA BÜYÜK ABİ BİZİ GÖZLÜYOR'A KADAR GİDER

İçkiyle ilgili müdahale mantığı neyse bununla ilgili yapılan müdahale mantığı da aynı, ikisi de fazla totaliter. Cadı Kazanı filmi vardı, cadılardan çok fazla korktukları için insanlar sonunda onları yakar. Bunun sonunu getiremezsiniz, çünkü 1984'te anlatıldığı gibi 'Büyük Abi Bizi Gözlüyor', ta oraya kadar taşınır bu."

Ankara Barosu olarak türbanla ilgili iki kararları bulunduğunu anımsatan coşar, ilkinde sanık olarak Yargıtay'da yargılanan bir kadın avukatın duruşmaya türbanla çıkmasını kapsadığını söyledi. Burada kamu hizmeti alan ve kamu hizmeti veren ayrımına gittiklerini belirten coşar, "Kamu hizmeti verenler, pozitif hukukun düzenlemelerine tabidir. Kamu hizmeti alanlar için böyle bir zorunluluk yoktur" diyerek bu olayda kadın avukata ceza vermediklerini anımsattı.

Türbanla ilgili ikinci kararı da kendisinin başkan seçildiği 18 Ekim 2004'teki genel kurulda, bazı üyelerin türbanlı olarak oy kullanmaları üzerine alındığını belirten Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar, "Onunla ilgili şikayet gelmişti. O konuda 3'e karşı 8 oyla, disipline sevkedilmelerine gerek olmadığına karar vermiştik. Birinci karar kesinleşti, ama ikinci kararımız muhalif kalan üç arkadaşımızın gerekçelerini bekliyoruz. Biz burada tamamen hukuki yaklaştık. Türkiye Barolar Birliği'nin 20'nci Genel Kurulunda alınmış kararı var. Birlik tarafından yürürlüğe konulmuş olan avukatların kılık kıyafetleriyle ilgili yönerge var. Disiplin hukuku da ceza hukukuna bağlıdır. Kıyas yoluyla disiplin işlemi olmaz" diye konuştu.

anka

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber