Yerel seçimde İstanbul senaryosu

İstanbul Büyükşehir Belediye seçimleri için kamuoyu aday belirlemeye başladı. Resmi olarak adaylığını koyan henüz yok ama birçok isim havada uçuşuyor. En güçlü isim yine mevcut başkan Kadir Topbaş gibi görünüyor. Ancak Mustafa Sarıgül’ün CHP’den aday olacağı yönündeki algı seçimin çekişmeli geçeceğini gösteriyor. Diğer yandan Sırrı Süreyya Önder gibi renkli bir ismin de adaylığı gündemde.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Ağustos 2013 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yerel seçimde İstanbul senaryosu

ÖMER ERBİL

AK PARTİ

Ağırlık Topbaş'ta

Parti tüzüğünde 3 dönem şartının da etkisi ile Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın İstanbul'dan aday gösterileceği uzun süredir konuşuluyordu. Aslında onun ismi daha önce İzmir için gündeme gelmiş, fakat Yıldırım, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı işaret etmişti. Bu durum da Yıldırım'ın İstanbul'u istediği yorumuna sebebiyet vermişti. Özellikle de Gezi Parkı olayları sırasında Topbaş'ın geri planda kalması, Yıldırım'ın adaylığını güçlendirmiş hatta kesin gözüyle bakılmasına neden olmuştu. Diğer yandan İstanbul'un imar planları ile alakalı Topbaş'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile yer yer ters düşmesi, belediye meclisinin imarla ilgili kararlarına rağmen Bayraktar'ın plan değişiklikleri ile bu kararları bertaraf etmesi Ankara ile Topbaş arasındaki uçurumun derinleştiği yorumlarını arttırdı. Ağaoğlu'nun 1453 projesi ve Bakırköy'de belediyenin yeşil alan ilan ettiği araziyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni plan değişiklikleri ile imara açması çatışmayı üst seviyeye taşıdı. Tüm bu çatışmaların etkisiyle Topbaş'ın aday gösterilmeyeceği algısı güçlenmişti. Ancak Topbaş bu algıyı geçen hafta yaptığı çıkışla bozdu. Radikal'e, İstanbul'a 500 bin metrekarelik bir park yapacaklarını açıklaması ve bu projeye Başbakan Erdoğan'ın da destek vermesi, Topbaş'ın adaylıktaki ağırlığını yeniden kazandığının işareti olarak yorumlanıyor. Seçime dair konuşmak istediğimiz Topbaş, adaylık konusunda daha önce yaptığı açıklamanın geçerli olduğunu, süreçle ilgili konuşmak istemediğini basın danışmanı aracılığıyla iletti.

CHP

Sarıgül-Tekin çekişmesi

Seçimin güçlü adaylarından CHP de ciddi bir çalışma yürütüyor. Gürsel Tekin ismi gündemden düşmüş değil. Diğer yandan Sarıgül'ün CHP'den adaylığı ise bir yıldan fazla süredir dillendiriliyor. CHP birkaç kez kamuoyu aracılığıyla Sarıgül'e çağrı bile yaptı. Ancak Sarıgül bu çağrılara net cevap vermedi. Ocak 2005'te Deniz Baykal'a karşı aday olan ve daha sonra partiden ihraç edilen Sarıgül şu an itibariyle parti üyesi bile değil. Yeniden partiye dönebilmesi için PM kararı gereken Sarıgül ile ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin sert açıklamalar yaptı. Tekin, “Kendisine defalarca çağrı yapmamıza rağmen cevap bile vermedi, buna öfkeleniyorum. Kamuoyu net olarak bilmeli” dedi. Tekin'in bu çıkışları “Kendisi aday olmak istiyor” şeklinde yorumlanıyor. Bu yorumları sorduğumuz Tekin şu yanıtı verdi: “Bu tartışmayı yapmak iktidarı rahatlatma operasyonudur. CHP'nin gündeminde Gürsel, Ahmet, Mehmet yok. Görev verilirse layıkıyla yaparım. Başkası görevlendirilirse sonuna kadar yardımcısı olurum.”

MHP

Henüz ses seda yok

MHP İstanbul'da sessizliğini koruyor. 2009 yerel seçimlerinde CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu 'nu aday göstermesinden sonra seçimin AK Parti ile CHP arasında geçeceğinin anlaşılması üzerine MHP, Şehir Plancısı Ahmet Turgut gibi kamuoyunun siyasette tanımadığı bir ismi aday gösterdi. Adaylar semt semt gezerken, “Kılıçdaroğlu gelmiş, Topbaş gelmiş” derken, Ahmet Turgut'un gittiği yerlerde “MHP'nin adayı gelmiş” yorumlarına neden olmuştu. Geçen seçimde pek varlık gösteremeyen MHP'nin bu seçim için nasıl bir politika izleyeceği de şimdilik belirsizliğini koruyor.

BDP

Sırrı bir numara

Seçimin farklı siması ise BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder. Özellikle de Gezi Parkı olayları sırasında gösterdiği tavrın da etkisiyle Önder'in ismi kulislerde ciddi tartışmalara neden oluyor. Önder'in adaylığıyla CHP'nin oylarının bölüneceği görüşü hakim. Diğer yandan Önder'in, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDK) Türkiye partisi olma yolunda atacağı adımda yardımcı olacağı da konuşuluyor. Önder'in adaylıkla ilgili görüşü net: “İsmimin konuşulduğu doğrudur. Bayram sonrasında konu enine boyuna konuşulup, tartışılıp karar verilecek. Ne karar çıkarsa başım üstüne.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber