TKHK'den 'Eşdeğer ilaç Kullanımı' yazısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ağustos 2013 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu

Sayı : 95796091-010.07
Konu : Eşdeğer ilaç Kullanımı

Bazı hekimlerin yazmadığı ilaçların eczanelerce hastalara farklı veya eşdeğer ilaçlar olarak verildiği, bu durumda hasta/hasta yakını ile eczacı ve hekimin karşı karşıya kaldığı, hasta/hasta yakınının bazı hekimlerce yanlış bilgilendirildiği, eczacının mesleki bilgisini küçümseyici yanlış söylemlerde bulunulduğuna ilişkin zaman zaman Kurumumuza şikâyetler intikal etmektedir.

Kurumumuza bağlı sağlık tesislerinde görevli hekimlerin yazdıkları reçetelerin eczaneler tarafından karşılanırken bazı durumlarda (ilacın piyasada bulunmaması, fiyat farkı çıkması vb. nedenlerle) hekimin yazdığı ilaç yerine farmasötik tam eşdeğer ilaçlar verilmektedir.

Ayrıca gelişmiş ülkelerde kamu mâliyesinde tasarruf sağlamak amacıyla eşdeğer ilaçlara yönelik destek, bir devlet politikası haline gelmiştir. Ülkemizde de eşdeğer ilacın kullanımını artırarak kamu harcamalarında tasamıf sağlamak mümkün görülmektedir.

Eşdeğer ilaçların eczacı tarafından birbiri yerine ikamesi bilimsel ve hukuki yönden doğru olup, bunun engellenmesine yönelik davranışlar bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Bakanlığımızca ruhsatlandırılan ve belirli kriterler bakımından denetlenmekte olan ilaçların etkinliği ve güvenirliliği ve kalitesi gibi konularda kamuoyu yersiz bir endişeye sevk edilmekte, bu durum eczacının mesleki hakkı olan farmasötik eşdeğer ilaç verme hakkı etik dışı müdahaleye uğramakta hastalar ve hasta yakınları ile eczacılar karşı karşıya getirilmektedir.

Bu nedenle eşdeğer ilaçların, referans ilaçlarla aynı özelliklere sahip olduğu, dolayısıyla hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanan ve refarans ilaçların koruma süreleri bittikten sonra satışa sunulan ürünler olup. Sağlık Uygulama Tebliği ve İlaçlarla ilgili diğer mevzuata göre düzenlenen ve Bakanlığımızca da teşvik edilen bir uygulamadır.

Konunun iliniz sağlık tesislerine duyurularak, eşdeğer ilacın verilmesini engellemeye yönelik davranışlarda bulunan hekimlerin uyarılması hususunda.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Kurum Başkanı a. Kurum Başkan Yardımcısı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber