Bursa'da 5 cami ibadete açılmak için bürokratları bekliyor

Vakıflar'ın ibadete açık olmayan eski camileri yeniden ihya projesi ile İstanbul'da birçok ibadethaneyi restorasyona alması, Bursa'daki 5 eski camiyi de yeniden gündeme getirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2013 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bursa'da 5 cami ibadete açılmak için bürokratları bekliyor

Vakıflar'ın ibadete açık olmayan eski camileri yeniden ihya projesi ile İstanbul'da birçok ibadethaneyi restorasyona alması, Bursa'daki 5 eski camiyi de yeniden gündeme getirdi.

Mülkiyeti özel şahıslardan kamuya birkaç yıl önce geçen Doğanbey'deki Kefensüzen Camii, Mizanoğlu ve Tavukçu mescitleri basit onarımlarla hemen ibadete açılabilecek durumda iken, bir türlü bürokratik işlemlerin halledilememesi sebebiyle kapalı duruyor. Sadece temelleri olan Vakıflar mülkiyetindeki Mollaarap'taki Çobanbey Mescidi ile Muradiye'deki Elvanbey mescitleri de temel kazılarının yapılması için belediye yetkililerini, rekonstrüksiyon ihaleleri içinde Vakıflar idarecilerinin talimatını bekliyor.

Bursa'da halen Cumhuriyet Halk Partisi döneminde özel şahıslara satılan kamulaştırılması gereken 5 tane özel mülkiyete ait mescit varken, her şeyi kamuda olan 5 cami de basit ve köklü onarımlarla mülkiyeti devlette olması sebebiyle hemen ibadete açılabilir. Bursa Tarihi Eser Sevenler Kurumu üÜyesi Ali Turan, Doğanbey'de TOKİ'nin yaptığı binaların vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılmaya başlanması ile

bölgede ibadethane ihtiyacının arttığına dikkat çekerek, "Burada tescilli olduğu için yıkılamayan 2 cami ibadete açılmayı bekliyor. Vakıflar Kiremitçi Camii'nin ihalesini yaptı, binayı yakında ibadete alacak. Bu güzel bir çalışma oldu. Ancak mülkiyetini TOKİ'nin özel şahıstan aldığı Kefensüzen Camii&nde basit onarımla hemen ibadete geçmek mümkün iken bir türlü bir gelişme sağlanamadı. Burada basit bir keşif ve onarım ihalesi ile cami ibadete açılabilir. Mizanoğlu Mescidi de temel kazısı sırasında kıble tarafı doğu kesimden göçtü. Ancak küçük bir mescit olan bu tarihi yapıda onarılıp kara kış bastırmadan kullanılmaya başlanabilir. Bu iki caminin TOKİ blokları arasında ibadete açılması için Ankara'dan talimat beklemeye bile gerek yok. Bu sitelerin yönetimine tayin edilen kişiler bu iki tarihi eser ile alakalı çalışma yapabilirler" dedi.

Vakıflar'ın 1.5 yıl önce özel şahıstan aldığı Zafer Plaza arkasındaki Tavukçu Mescidi'nin de bir an önce ibadete açılması için restorasyona alınmasını isteyen Ali Turan, binanın yıkılıp yeniden yapılması yerine kerpiç duvarların muhafaza edilerek gerçek restorasyon yapılmasının uygun olacağını söyledi. Bu arada tamamen yıkılarak sadece temel duvarları bulunan Yıldırım İlçesi Mollaarap Mahallesi'ndeki Çobanbey Mescidi ile Osmangazi İlçesi Muradiye Mahallesi'ndeki Elvanbey mescitlerinin temel kazılarının ve proje çalışmalarının ilçe belediyeleri tarafından yapılarak, Vakıflar tarafından rekonstrüksiyon (yeniden inşa) ihalesinin yapılması gerekiyor.

2 yıldır Vakıflar Bölge Müdürlüğü gündeminde olan 2 cami için ilçe belediyelerinden bir gelişme sağlanamadığından camilerin inşaat ihalesi de bütçe dahiline giremiyor. Molla Arap Mahallesi'nden Ayşe Yandayan, Vakıflar'ın bir an evvel Çoban Bey Mescidi ile ilgilenmesini istedi. Bu mescidin Bursa'nın fethi ile yaşıt bir mabet olduğunu söyleyen Yandayan, Vakıflar yetkililerini Balabanbey kalesi civarındaki eski eserleri ihya etmeye çağırdı.

Muradiye Mahallesi'nden Haluk Ersöz de, "Orhangazi'nin arkadaşlarından Elvan Bey adına yapılan mescidin ayağa kaldırılması gerektiğini işaret ederek, 8 aydır Osmangazi Belediyesi'nin mahallemize gelip mescidin temel kazısını yapıp sınırlarını belirlemesini bekliyoruz. Ayrıca Osmagangazi Belediyesi bu mescidin projesini de hazırlamayı planladı. Ancak 1 yıldır bir gelişme olmadı" dedi.

Vakıflar yetkilileri, Çoban Bey ve Elvan Bey mescitleri için 2014 ödeneğinden bütçe talep edeceklerini, Tavukçu Mescidi'nin ihyası için ise sponsor arayışlarının 1 yıldır sürdüğünü belirtti. TOKİ mülkiyetindeki 2 camiyi kendilerine devredilmeleri halinde gündemlerine alabileceklerini belirten Vakıflar yetkilileri, vatandaşlardan gelecek ikazlarla sürecin hızlanacağına dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber