Doğu, zorunlu doktor istiyor

Haber Giriş : 15 Şubat 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doktorların zorunlu hizmetine ilişkin düzenlemenin iptalini değerlendiren Bitlis, Erzurum, Muş, Ağrı, Bingöl, Tunceli, Erzincan, Iğdır, Kars, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak valileri, sağlık hizmetinde ciddi problemler yaşanabileceğine dikkat çektiler.

Türk Tabipler Birliği'nin zorunlu hizmete ilişkin düzenlemenin iptali isteği doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay'a Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki valilerden mesaj var. Danıştay'ın zorunlu hizmete ilişkin düzenlemeyi iptal etmesi durumunda sağlık hizmetinde ciddi problemler yaşanacağının altını çizen valiler, Türk Tabipler Birliği'nin çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusundaki düşüncesine de destek veriyorlar. Bitlis, Erzurum, Muş, Ağrı, Bingöl, Tunceli, Erzincan, Iğdır ve Kars valileri, doktorlara zorunlu hizmet uygulamasını değerlendirdiler.

Bitlis Valisi Asım Hacımustafaoğlu, Zorunlu Hizmet Yasası'nın iptaliyle bölgede sağlık alanında ciddi problemlerin yaşanabileceğini ifade etti.

10 BİN KİŞİYE BİR DOKTOR

İl Sağlık Müdürü Burhan Kardaş ise Bitlis genelinde 59 uzman doktorun görev yaptığını, mecburi hizmetin kaldırılmasının bölge açısından büyük şansızlık olacağını söyledi. AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ise Mecburi Hizmet Yasası'nı hükümetin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki uzman hekim sıkıntısını bitirmek için çıkardığını, Danıştay'ın bu yasayı iptal etmesinin, bu bölgelerde uzman hekim sıkıntısına sebep olacağını öne sürdü.

'ROTASYON SİSTEMİ UYGULANSIN'

Erzurum Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Karaşen de ülkenin belirli bölgelerinde yaşanan doktor sıkıntısının rotasyon sistemiyle ortadan kaldırılabileceğini belirtti. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin doktor ihtiyacının giderilmesi için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Karaşen, şöyle konuştu: "Öğretmen, savcı gibi meslek gruplarında rotasyon sistemi var. Bölgeye gelenler belirli bir süre görev yaptıktan sonra batıda istediği bölgeye gidebiliyor. Bu sistem, doktorlar için de uygulanabilir. Bölgeye atanan doktor kalıcı oluyor. Rotasyon sisteminin doktorlar için de uygulanması lazım."

ANKARA (A.A)
VALİLER: ZORUNLU DEVAM ETSİN

ERZURUM VALİSİ CELALETTİN GÜVENÇ: Bölgenin cazip kılınması için atılacak her türlü adımı herkes desteklemeli. Personelin çalıştırılması, buraların cazip hale getirilmesi için bütün kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri alması lazım.

BİTLİS VALİSİ ASIM HACIMUSTAFAOĞLU: "Sağlık Bakanlığı, Zorunlu Hizmet Yasası kapsamında ilimize de hekimler atadı. Danıştay'ın bunu iptal etmesiyle uzman doktor olmayan ilçelerimizde sıkıntılar devam edecek.

BİNGÖL VALİSİ VEHBİ AVUÇ: Sağlık konusunda bölgedeki ihtiyaç bitmiyor. Durdurma kararı bu konuda bizi de olumsuz etkileyebilir. Siirt Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Şırnak Valisi Selahattin Aparı da kararın sıkıntılara neden olacağını belirttiler.

ERZİNCAN VALİSİ ALİ GÜNGÖR: Özellikle devlet hastanelerinde uzman hekim açığı var. Örneğin şu an kardiyoloji uzmanımız yok. Tabii yürütmeyi durdurma konusu Danıştay'ın kararıdır. Bu konuda yorum yapamayız. Ancak sağlık personeli ihtiyacımız var.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber