Boş zarfa ve gazete parçasına vergi iadesi

Haber Giriş : 15 Şubat 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer'in verdiği bilgiye göre, kurum müfettişlerinin gerçekleştirdiği vergi iadesi denetimlerinde, devletten çok çeşitli yollarla haksız iade alındığı ortaya çıkarıldı. İncelemelerde, boş zarflara, vergi iadesinde geçmeyen belgelere ve fiş gibi küçük küçük kesilerek zarflara doldurulmuş gazete parçalarına vergi iadesi ödendiği ortaya çıktı.

VERGİ iadesiyle ilgili usulsüzlükler bitmiyor. Yapılan incelemelerde, boş zarf ya da fiş gibi zarflara konulan gazete parçalarıyla dahi devletten iade alındığı belirlendi. Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer'in verdiği bilgiye göre, kurum müfettişlerinin 2004 yılı ile 2005 yılının ilk 10 aylık döneminde gerçekleştirdiği vergi iadesi denetimlerinde, devletten çok çeşitli yollarla haksız iade alındığı ortaya çıkarıldı. İncelemelerde, emeklilerin vergi iadesi zarflarında vergi iadesinde geçmeyen belgeler ve sahte fişlerin yanı sıra fiş gibi küçük küçük kesilerek zarflara doldurulmuş gazete parçaları da bulundu. Bu şekilde devletten yüksek miktarlarda vergi iadesi alındığı belirlendi. Bunlar da yetmezmiş gibi, kimlik bilgilerinin yer aldığı zarfın içine konulan boş zarfın dahi, vergi iadesine konu edildiği ve boş zarfa iade yapıldığı tespit edildi.

TEK ZARFA ÇOK İADE:

Kontrollerde, aynı vergi iadesi zarfıyla birden fazla kişiye işlem yapıldığı ve tek zarfla çok sayıda kişi adına vergi iadesi alındığı da anlaşıldı. Emekli Sandığı müfettişlerinin sadece Kayseri'deki bir incelemesinde, boş zarf ve gazete kağıdı parçalarıyla 5 kişiye 6 bin 525 YTL (6 milyar 525 milyon TL) vergi iadesi ödendiği saptandı. Olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulunuldu. Diğer haksız vergi iadeleriyle ilgili olarak da gerekli işlemler yapıldı. Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer, emeklilerin vergi iadesi zarflarına ilişkin incelemelerin devam edeceğini bildirdi.

ÜCRETLİLERE GÖZETİM:

Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlıkları ile 81 ilin Defterdarları da, işçi ve memurların vergi iadesi bildirimleri üzerinde "örnekleme yoluyla" taramalara başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın geçersiz, sahte ve yanıltıcı belgelerle devletten haksız vergi iadesi alınmasını engellemek için Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklara gönderdiği Genelge uyarınca Maliye birimleri, işyerlerinden örnekleme usulü ile vergi iadesi bildirimleri alıyor. Bu bildirimler, ön taramanın ardından kapsamlı incelemeye tabi tutuluyor. Vergi Dairesi Başkanlıkları vergi iadesi bildirimlerine yönelik denetim sonuçlarını, bir form halinde 14 Nisan tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirecek.

Doktorların ameliyat sayısına göre vergi

ADANA Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, kentte vergi adaletinin sağlanması ve tabana yayılması için 'istihbarat birimleri' kurulduğunu, mükelleflerin kullandığı araba markasından, banka hesaplarına, doktorların yılda kaç ameliyat yaptığından, avukatların aldığı vekalet sayısına kadar her alanda bilgi toplanacağını söyledi. Acar, şöyle dedi: "Kimlerin lüks otomobili olduğu, bir doktorun ne kadar hastayı muayene ve ameliyat ettiği, bir avukatın kaç kişinin vekaletini aldığı gibi bilgilerin Ankara'da Gelir İdaresi Başkanlığı'nda toplanacak ve değerlendirilecek."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber