TC kimlik numarası vergi numarası oluyor

Haber Giriş : 17 Şubat 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kayıtdışı ekonomi ile mücadelede yapacakları reformlardan biri olarak "TC kimlik numarasının aynı zamanda vergi numarası da olacağını" açıkladı. Geçişi mayıs ayına kadar tamamlamaya çalıştıklarını belirten Unakıtan, böylece doğumundan itibaren herkesin kaydının tutulacağını kaydetti.

KAYITDIŞI ile mücadele kapsamında vergi numaralarının kimlik numaraları ile değiştirileceğini açıklayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, böylece herkesin kaydının tutulabileceğini ve vergisinin hesabının sorulabileceğini söyledi.

MAYISTA GEÇİLECEK: Marmara Üniversitesi Maliye Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Prof. Dr. Halil Nadaroğlu'nun anısına düzenlediği "2005 yılı bütçe gerçekleşmeleri, 2006 yılı hedefleri ve beklentiler" konulu toplantıda konuşan Bakan Unakıtan, kayıtdışı ekonomi ile mücadelede birçok reform yapacaklarını belirtti. Bu reformlardan en önemlisinin vergi numaralarının TC. kimlik numarası ile değiştirilmesi olduğunu söyleyen Unakıtan, şöyle konuştu: "Bütün vergi numaraları nüfus kağıdı numarası olacak. Yani kimliğinizde TC. kimlik numarası artık aynı zamanda vergi numarası olarak da kullanacağız. Bu geçişi mayıs ayına kadar bitirmeye çalışıyoruz. Artık doğumundan ölümüne kadar vatandaşın bizde kaydı olacak. Diyecez ki, 'Gel bakalım arkadaş. Sen 30 yaşına gelmişsin. Neyle geçiniyorsun? Üstün başın güzel. Evin araban var. Allah daha iyilerini versin. Peki şimdiye kadar, ne vergi verdin?' bunları kolayca sorabileceğiz" dedi.

EN FAZLA KAYIT DIŞI TARIMDA: Türkiye'de kayıtdışı ile mücadelenin daha çok vergisi düşük sektörlerde gerçekleştiğine dikkat çeken Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Bize geliyorlar, 'Vergisi yüksek sektörlerde kayıt dışı daha fazla' diyorlar. Yok öyle birşey. Bugün en fazla kayıtdışı tarım da yaşanıyor. Un'un vergisi yüzde 1, ekmek yüzde 1. En fazla kayıt dışı bu sektörlerde. Nasıl oluyor bu iş" dedi. Kayıtdışı ile mücadelede yapısal bazı değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayan Unakıtan, "Gelir idaresini bunun için kurduk. Göreceksiniz Türkiye'nin gelir tarihinde fevkalede önemli bir idare olacak. Daha da kuvvetlendireceğiz" dedi.

YAMUK İŞLER YAPMAYIN: Kimsenin bankadaki parasını takip etmediklerini ancak istendiğinde en ince ayrıntısına kadar çıkartılabileceğini dile getiren Unakıtan, sözlerine şöyle devam etti: "Mesela, faturasız satıyor topladığı parayı napıyor, çaycısının üzerine şöförünün üzerine bankaya yatırıyor. Hemen çağrıyoruz. 'Gel bakalım naptın' diyoruz. 'Valla sayın bakanım yaptık birşey, kusura bakma' diyor. 'Cezayı öde bir daha yapmazsın' diyorum. Başına geldikten sonra 'Ah o zaman keşke sizi dinleseydik sayın Bakanım' diyor. Bir daha söylüyorum beni dinleyin... Dinleyin beni. Yamuk işler yapmayın. Artık devlet eskisinden daha güçlü hale geldi."

ESAS VATANDAŞA YARADI: Büyümenin vatandaşa yansımadığı yönündeki eleytirileri de yanıtlayan Unakıtan, beklentilerin yüksekliğinden bu yansımanın farkedilmediğini savundu.

Ahsen Hanım Çin'i sordu Kemal Bey 'Keşke evde sorsaydın' dedi

KEMAL Unakıtan, toplantıya birlikte katıldığı eşi Ahsen Hanım'ın sorusunu da yanıtlamak durumunda kaldı. Ahsen Unakıtan, "Sayın Bakanım Davos'ta düzenlenen toplantıda Türkiye güçlü ülkeler üzerinde bir etki yarattı. Ancak Çin ve Hindistan gibi etkili ülkelere karşı Türkiye nasıl bir politika izlemeli? Bunlarla rekabette ne yapmalı" sorusunu yöneltince Unakıtan "Daha önce evde niye sormadın, hazırlanır gelirdim" diyerek şu yanıtı verdi: "Çok yüksek yabancı sermaye çekmeye başladılar. Mesela yıllık yabancı sermaye, Çin'e 60 milyar doların üzerinde. Oradaki maaliyetlerde çok ucuz. Rekabet gücü çok fazla. Bunun karşısında da kimse dayanamıyor. Ama bizim gibi gelişen ülkelerin Çin ve Hindistan karşısında, çekinmesi ve korkması değil bunu bir fırsat haline getirmesi lazım. İtalya'da da tekstil var. O pek fazla rahatsız değil. Çok etkilenmiyor. Çünkü onun alt yapısı daha güçlü kalitesi yüksek ve herkes tarafından kabul edilen bir üretim yapıyor. Türkiye'nin burada aynı şekilde tüm üretim sürecini yeniden değerlendirip kendi müşterisini meyadana getirip kaliteli ve markalaşmış ürün yaratmalı. Yoksa hiçbir zaman bir Çinli'nin çalıştığı ücretle kimseyi çalıştıramayız. Ayda 30 dolarla kimi çalıştıracaksın? Mahkumu bile çalıştıramayız."

Maliye: Likit yumurtada KDV indirimi dar gelirli için

MALİYE Bakanlığı, likit yumurtanın KDV'sini yüzde 8'e indiren kararnamenin tek bir mal için çıkarılmadığını, eğitim ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerine uygulanan KDV oranını indiren, dar ve orta gelirli vatandaşları koruyan sosyal amaçlı geniş kapsamlı bir düzenleme olduğunu açıkladı. Maliye Bakanlığı, Bakan Kemal Unakıtan'ın oğlunun ürettiği ve "Unakıtan" markasıyla piyasayla çıkarılan likit yumurtanın KDV'sinin yüzde 8'e indirilmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. KDV'nin indirilmesine ilişkin kararnamenin 29 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilen açıklamada, yapılan düzenlemeyle yüzlerce mal ve hizmetin KDV oranının indirildiği belirtildi. Açıklamada, indirim uygulanacak mallar tespit edilirken daha önce indirimli orana tabi olan mallarla benzer işlevi olan ve bu malların konserve veya kurutulmuş şekilde piyasaya sunulan mamüllerinin indirimli oran kapsamına alındığı kaydedildi.

DYP: Unakıtan Meclis'te yumurta reklamı yaptı

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan'ın, "Oğlumun sayesinde hijyenik yumurta yiyorsunuz" sözlerine en ilginç eleştiri DYP'den geldi. DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, "Meclis kürsüsünden oğlunun yumurtasının reklamını yaptı" derken, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, "Saniyesi kim bilir kaç paradır" diye espri yaptı. Unakıtan, gensoru görüşmelerinde eleştirileri yanıtlarken, oğlunun pastörize yumurtalarını savundu. Unakıtan'ın, Meclis kürsüsünden yaptığı bu savunmaya DYP'den ilginç bir eleştiri geldi. Ağar, dün Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıdan ayrılırken Ağar, "Ben görmemiştim ama bugün birkaç kişi Unakıtan'ın oğlunun yumurtası için getirilen kolaylığı sordu. Millet takip ediyor" dedi. Bunun üzerine Kandoğan, "Meclis kürsüsünden oğlunun yumurtasının reklamını yaptı" deyince Ağar, "Saniyesi kim bilir kaç paradır" diye espri yaptı.

CHP: Unakıtan'ın çıkar ilişkisi kanıtlandı

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki gensoru görüşmelerinde, kendisini bakanlığı 'Malı Ye Bakanlığı'na dönüştürmekle suçlayan CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Unakıtan Yumurtaya" sağlanan 10 puanlık KDV indirimini "Sayın Unakıtan'ın çocuklarına çıkar sağlamak amacıyla yapılan düzenleme" diyerek eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Unakıtan gensoru görüşmelerinde, 'Benim çıkar ilişkilerinde olduğum kanıtlamayan adidir' diye konuşmuştu. Sayın Şükrü Kızılot'un dün köşesine taşıdığı, likit ve pastörize yumurtaya sağlanan KDV indimi, Sayın Bakanın çıkar ilişkisinde olduğunun kanıtıdır" dedi. CHP milletvekili Kılıçdaroğlu, "Bildiğimiz kadarıyla bu pastorize yumurta işini yapan tek firma var. O firma da bakanın oğlunun firması. Kendi çocukları için açıkça devleti, bakanlar kurulunu kullanarak çocuklarına çıkar sağlıyor" dedi. Kılıçdaroğlu, Kemal Unakıtan'ın cevaplası isteğiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde de "Türkiye'de çocuklarınıza ait kilit ve pastörize yumurta üretimi yapan şirketin dışında başka işletme var mı? KDV oranının indirilmesi yönündeki değişiklik talebi kimlerden geldi? Bir Maliye Bakanı olarak, bugün için sadece çocuklarınızın şirketinin yararlanacağı bir vergi indirimi yapmak sizce 'ahlaki açıdan' doğru mu?" diye sordu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber