Teknik eğitimli: Ben bu ülkenin evladı değilmiyim?

Haber Giriş : 17 Şubat 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN HAYAL KIRIKLIĞI

Hızla gelişen ve geliştikçe değişen, teknolojideki hızlı adımlara artık ayak uyduramadığımız bir dünyada yaşıyoruz.Bir sabah yatağınızdan kalktığınızda daha dün aldığınız arabanın çok üstün özellikleriyle yeni bir modeli ile karşı karşıya kalıyoruz ve daha iğneden ipliğe her şey..

Türkiye Acaba bu yarışta yerini alıyor mu? Teknolojiyi yakından takip edip onu daha ileriye götürebiliyor muyuz? Cevabın EVET olmasını çok isterdim..

Meslek Lisesinin yolunu bile bilmezdim elime Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümünü Kazandınız yazısı gelip Liseye gidene kadar?Babam hep anlatırdı bizim zamanımızdayken Meslek Liselerine giden öğrenciler parmakla gösterilirdi çok değer verilirdi onlara Bütün Firmalar sanayiciler Meslek Lisesi mezunu arardı oğlum Eğitimi çok kaliteliydi oradan mezun olunca branşında işin üstesinden gelir başarıya imza atardı insanlar derdi..

Çok mutlu olurdum çünkü bende meslek lisesine gidip mesleki eğitim alacağım mezun olunca bende sanayide Teknolojiyi takip edip bir şeyler yapacağım diye sevinirdim..Lisede iken her geçen gün biraz daha bir şeyler öğrenip geliştiğimi hissederdim sürekli birşeylerin peşinde olup motorla ilgili ne varsa okurdum..

Lise 2. sınıfta babam kolumdan tutup üniversite imtihanlarına yavaş yavaş hazırlanıp pratik yapmam için dershaneye kayıt yaptırmaya götürdü? Keşke götürmeseydi de bir süre daha hayata güzel baksaydım..dershanedeki görevli bu yıl üniversiteyi kazanacağım diye ümide kapılma meslek liseleri içler acısı derslere önem verilmiyor çok çalışman lazım diye söyleyince üniversiteyi kendime o kadar çok büyüttüm ki neden Meslek Liseleri böyle diye sordum Hani eskiden çok iyiydi şimdi daha da gelişmesi lazımken neden gün geçtikçe kötüye gitti diye sordum ama cevap alamadım..Kaderime razı oldum:

Evet dedikleri gibide oldu ilk sene üniversite imtihanlarında başarısız oldum ki o dönemde Meslek Lisesi mezunu istediği bölüme gidebiliyordu ben Motor bölümü mezunuyum ama istersen Doktor bir Mühendiste olabiliyordum..

İkinci kez girdim imtihanlara Artık ne doktor olabileceğim ne mühendis nede bir Avukat Sen meslek Lisesi mezunusun sadece Branşınla ilgili yere gidebilirsin gitmesen de keyfin bilir puanın düşer dediler evet diğer bölümleri kazanmam imkansız gibi bir şeydi o katsayılar karşısında..Yine sordum Neden Meslek Liseleri diye neden hep haklarımız gasp ediliyor neden hep biz diye! Yine cevap alamadım.Sonunda kazandım başka bölümlere gidemesem de Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliğini kazanmıştım.Branşımda yüksek ihtisas yapacak daha geniş bilgiye sahip olacaktım mezun olunca daha iyi bilgi sahibi olacak öğrencilerime kaliteli bir Eğitim verip onları geleceğe hazırlayacaktım..4 sene bitti bitmesine de hani değerli şeylerde öğrendim ama her yıl hüsran dolu kararlar 4 senemi 4 asır gibi geçirmeme sebep oldu. Ama her yıl gelişmekten gelişerek değişmekten hiç bıkmadım yaralı şeyler öğrendim hiçbir şey yapamasam bilgilerimi atardım denize balıkların işine yarardı belki..

Şuanda Mezunum diplomamda Kocaman ?Otomotiv Öğretmeni? yazıyor. Yazıyor iyi güzel ama asıl serüven asıl hayal kırıklığı burada başlıyor..

Diplomamı elime aldığımda yine birileri bir şeyler söylüyor.. Biliyor musun Avrupa'da Aldığın Diplomanın hiçbir karşılığı hiçbir geçerliliği yok diye..işte o zaman nefes almakta güçlük çektim.. Bu sefer sormadım yinemi Mesleki eğitim diye, sormaya gerek yoktu yine cevap alamayacaktım

Meslek Liselerinin öğrenci sayıları üniversite imtihanlarındaki alan seçimi kısıtlamaları yüzünden azalmış yok olma tehlikesi karşı karşıya kalmıştır. Evet ben Otomotiv Öğretmeni Oldum fakat Devletim beni Meslek Lisesinde görev vermeyecek bana artık ihtiyacı yok! Yine sormadım hiçbir şey boynumu büktüm utandım kendimden?

Özel sektöründe ihtiyacı yokmuş bana beyaz yakalıymışım bilgim varmış ama yetki alanım kısıtlıymış beni işe alacaklarına yetki alanı daha geniş bir Mühendis alırlarmış..Beni işçi olarak ta çalıştırmazlarmış neden biliyor musunuz? çünkü ben üniversite mezunuyum Kocaman fakülteden çıktım bilgilerim yok olurmuş bide bana yazık olurmuş o kadar okudun yazık etme kendine dediler ve kapıyı gösterdiler..(zaten yazık oluyor ki bana, bırakta ekmeğimi kazanayım)

Maddi olarak imkanımız yok kendi alanımda işyeri açıp sanayide çalışayım desem.. Ancak pazarda kendi yetiştirdiğim sebzeleri satarak hayat mücadelesi verebilirim.. Evet Kendi alanımda çalışacağım kendi işimi kuracağım..Sebze Meyva satarak kazandığım paralardan tasarruf yapıp yaklaşık bugünün şartlarında 178 yıl sonra yaklaşık 2 asır sonra bende kendi işimi yapacağım.tabi yine bir şeyler ortaya çıkıp yine Meslek Lisesi ve Teknik Eğitim Mezunlarına Darbe vurulmasa!!!!

Allah aşkına hiç düşündünüz mü çok yakın bir gelecekte ufak bir musluk tamiri için köşe bucak usta arayacağınızı, Ufak bir Ampul değiştirmek için sırf piyasada elektrikçi sayınsın azlığından bir haftalık beklide bir aylık kazancınızı verebileceğinizi hiç hesapladınız mı yada Otomobilinizi kolayca Tamir ettirebileceğinizi düşünmüyorsunuz sanırım..Neden benim ülkemde Mesleki eğitime daha az önem veriliyor Neden Avrupa Birliğine girdiğimizde bakın bizde bunları yaptık Teknolojiyi geliştirdik Sanayimiz sürekli gelişiyor diyeceğimiz yere, boynu bükük kalıp sizin sizin geliştirdiğiniz teknolojiden faydalanıyoruz diyelim.neden daha fazla gelişmeyelim biz hazırız Teknik Eğitim almış olarak!!!

Biz Meslek Lisesi ve Teknik Eğitim Fakültesi mezunları olarak gerekli olan hak ve sorumluluklarımızı istiyoruz çocuklarımıza Aydınlık bir gelecek hazırlamak için?Alınan yetki ve haklarımızı istiyoruz çok şeymi istiyoruz yada sadece kendimiz için mi istiyoruz yoksa bu ülkede yaşayan herkes için mi ??

Bir kere daha sorayım Neden benim haklarım elimden alınıyor neden hep mağdur olan ben ve benimle birlikte siz oluyorsunuz neden benim diplomam geçersiz neden benim yetkilerim genişletilmiyor neden her yerde ben Teknik bilgiye sahibim diye başım dik yürüyeceğim yerde boynumu büküyorum ben bu ülkenin evladı değilmiyim neden sahip çıkılmıyor bizlere?

Ben Teknik Öğretmen olduğum halde benim yerime Mühendis derse giriyor.Sınıf Öğretmeni açıkta gezerken onun yerine Veteriner derse giriyor..Benim Yerime Mühendis derse girebiliyor madem fark derslerini alıp ben neden mühendis olamıyorum kaldı ki 2 yarı dönemde tamamlanacak dersler bana neden verilmiyor?? Neden Neden Neden???

Şimdi siz konuşun ben susayım çünkü pişmanım sanayi adına gelişmek adına bir okulda okuyup ezildiğim için utandım?

Mesleki ve Teknik Eğitimin Hak ve Sorumluluklarının yeniden yapılandırılması ve yetkilerimizin genişletilmesi dileğiyle?

Teknik Eğitim Mağduru

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber