Vali yardımcısının tanığı JİTEM'ciler

Haber Giriş : 17 Şubat 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin 'Batman Silahları' soruşturmasında ifade veren eski Batman Vali Yardımcısı, 'JİTEM yetkilileri'ni tanık gösterdi

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin 2000'de yürüttüğü "Batman Silahları" dosyasında JİTEM'in resmen kayıtlara geçtiği ortaya çıktı. Hakkında usulsüzlük ve yolsuzluk iddiası olan dönemin Batman Vali Yardımcısı Ahmet Soley'in, resmi makamların yıllardır "yok" dediği 'JİTEM yetkilileri'ni tanık gösterdiği anlaşıldı.
Birçok soruşturma kapsamında adı illegal oluşumlar çerçevesinde geçen JİTEM (Jandarma istihbarat terörle mücadele), dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın talimatıyla Batman Valiliği'nde başlatılan "özel teftiş" sırasında resmen kayıtlara geçti.

Kayıp silahlar
Vali Salih Şarman döneminde PKK ile mücadele kapsamında 1994 -1996 arasında 14 parti halinde gerçekleştirilen silah ithalatında usulsüzlük yapıldığını saptayan müfettişler, silahlardan 500'lük bir partinin resmi kurumlara dağıtımıyla ilgili incelemede JİTEM'in izine rastladı. Müfettişler, malzemenin tamamının dağıtıldığına dair belge bulunmadığını, önemli miktarda silah ve mühimmatın akıbetinin belli olmadığını ortaya çıkardı.

Müfettişler, ilk ithalatta getirtilen AK47 tipi Kalaşnikov marka 500 tüfekten 415'inin 31 Mayıs 1995'te İl Jandarma Komutanlığı'na, 476'dan 481'e kadar kayıtlı 5 tüfeğin JİTEM'e verildiğini raporlarında belirtti.

Hakkındaki suçlamaları yazıyla yanıtlayan Soley, yasadışı işlem yapmadığını kaydederken, kentte görevli ve aralarında 'JİTEM yetkilileri'nin de bulunduğu yetkilileri şahit gösterdi.

Raporlarda, "Sadece Geçici Köy korucularına dağıtılması gereken silah ve mühimmatın; İl Jandarma Komutanlığı'na, İl Emniyet Müdürlüğü'ne, MİT Bölge Müdürlüğü'ne, JİTEM ve Hava Meydan Komutanlığı'na dağıtıldığı saptanmıştır" denildi.

Devlet yol ayrımında

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, PKK itirafçısı 11 kişinin 1989'dan bu yana işledikleri suçlar nedeniyle yargılandıkları dava dosyasını "eylemlerin jandarmaya bağlı JİTEM adına yapıldığı" görüşüyle askeri mahkemeye göndermesi, tarihi bir süreci de başlattı. Devlet, süreç sonunda, JİTEM'in varlığı konusunda kesin bir karar oluşturmak zorunda kalacak.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber