Hamile çalışana 7.5 saat kriteri!

Bundan böyle gebe veya emziren çalışan patronuna haber verecek. Bu kapsamda hafif iş verilebilecek. Çalışan kadın sayısı 100’ü aşan işyerlerinde emzirme odaları zorunlu olacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Ağustos 2013 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hamile çalışana 7.5 saat kriteri!

Hamile kalan çalışanlarla ilgili yeni düzenleme uyarınca çalışan, gebelik ve emzirmeye başlama halinde işverenini bilgilendirecek. Gebe veya emziren çalışan günde 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacak. Gebe çalışan, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılacak. Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi.

Bundan böyle işveren, gebe veya emziren çalışanın sağlık ve güvenliği için tehlikeli sayılan kimyasal, fiziksel, biyolojik etkenlerin ve çalışma süreçlerinin çalışanlar üzerindeki etkilerini değerlendirip, sonuca göre gerekli önlemleri alacak.

Çalışanı başka bir işe aktarmak için gerekli önlemleri alacak. Sağlık raporu ile gerekli görüldüğü takdirde gebe çalışan, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılacak. Bu halde çalışanın ücretinde bir kesinti yapılmayacak.

1 yıl 'gece çalışma' yasak

Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamayacak. Doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasak olacak. Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca da gece çalıştırılamayacak.

Gebe çalışanlara gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilecek. Emziren çalışanların, doğum izninin bitiminde ve işe başlamalarından önce, çalışmalarına engel durumları olmadığının raporla belirlenmesi gerekecek. Çalışmasının sakıncalı olduğu rapor ile belirlenenler, raporda belirtilen süre ve işlerde çalıştırılamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber