Çorum Belediyesindeki 'rüşevet skandalı' muamma oldu

Haber Giriş : 17 Şubat 2006 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çorum Belediyesi davasında, "rüşvetin delili" olan çeklerin bulunmasında hâkim kararı olmadığı için "yasadışı delil" kararı verildi. Prof. Yurtcan, "Hâkim kararına gerek yok" dedi

AKP'li Çorum Belediyesi'nde, yeni bir "kat artırımı" verilmesi ve bazı belediye hizmetlerinin alınması karşılığında rüşvet alındığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında, belediyeden çıkan çekler için "yasadışı delil" kararı verildi. Mağdurlardan hiçbiri sanıklardan şikâyetçi olmadı. Bazı mağdurlarla sanıkların duruşmadan önce görüştükleri ve "bağış" diye alınan çeklerin iade edildiği anlaşıldı.

İçişleri Bakanlığı müfettişleri, Belediye Başkan Yardımcısı Selim Seven'in odasındaki kasada toplam tutarı 372 bin YTL olan 30'a yakın çekin kaydının tutulduğu kayıt defterini ve "AKP İl Başkanlığı" yazılı bir zarfın içindeki 5 bin YTL'lik çekleri ele geçirmiş, Çorum Başsavcılığı da Seven ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Kılıç, imar komisyonu üyesi Nurettin Yıldırım, AKP'li belediye meclis üyeleri Ahmet Yetim ile Ömer Dinç hakkında "irtikap" suçundan dava açmıştı. İlk duruşma, Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10 Şubat'ta yapıldı.

Deliller kapsam dışı
Duruşmada mahkeme, kasada bulunan delillerin "yasadışı" olduğuna karar verdi. Karara gerekçe olarak, yeni CMK'ya göre çeklerin bulunmasından sonra 24 saat içinde hâkimden karar çıkarılmaması gösterildi. Böylece en önemli deliller yargılama dışında kaldı.

Ancak, Teftiş Kurulu Çalışma Tüzüğü'nün 70. maddesine göre, müfettişlerin kamu kurumlarında yürüttükleri soruşturmaların hiçbir aşamasında hâkimden karar çıkarması gerekmiyor.

Maddeye göre, müfettişler sadece kamu görevlisinin özel konutu, kasası, arabası gibi kamu göreviyle ilgisi olmayan aramalar için CMK hükümlerine göre mahkemelerden izin almakla yükümlü.

Müfettişin hakkı var
Prof. Erdener Yurtcan, "Müfettiş bütün belge ve bilgileri inceleme hakkına sahip. Bu ceza yargılamasındaki gibi bir arama değil ki hâkim kararı alınsın" dedi. Prof. Dr. Köksal Bayraktar da, "Yönetmeliğe göre bu delil hukuka aykırı değil. Belediyedeki oda kamu mahali, ayrıca arama kararına gerek yok. Ama öte yandan CMK'ya göre de aramaların her yerde hâkim kararıyla yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Sanıklarla görüşme
Prof. Dr. Bahri Öztürk, müfettişlerin her türlü arama için hâkim onayı almakla yükümlü olduklarını savundu. Duruşmada, belediye başkan yardımcılığından istifa etmek zorunda kalan Seven dahil sanıkların belediyedeki imar komisyonu ve belediye meclis üyeliği görevlerinin sürdüğü, bazı mağdurların da sanıklarla "özel" olarak görüştükleri ortaya çıktı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber