TBMM Lojmanları, 'Akıllı Konaklara' dönüşüyor...

Haber Giriş : 17 Şubat 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı tarafından Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devredilmesi kararlaştırılan TBMM Lojmanları, ''Akıllı Konaklara'' dönüşüyor.

A.A muhabirinin Maliye Bakanlığı ve TOKİ yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2003 yılında Türkiye Ticaret Merkezi adı altında mağaza ve ofis olarak satışa sunulan TBMM Lojmanlarının, imzalanan bir protokol ile Toplu Konut İdaresi'ne devri öngörüldü.

Devir işlemlerinin 1 ay içinde tamamlanacağı ve TBMM Lojmanlarıyla ilgili bütün işlemlerin, bundan sonra TOKİ tarafından yürütüleceği belirtildi.

246 bin 650 metrekarelik bir alan üzerine kurulu bulunan TBMM Lojmanlarının TOKİ'ye geçmesinin ardından, bu kuruluş lojmanların kısa sürede satışına yönelik projelerini uygulamaya koyacak.

Önce 177 dairenin bulunduğu çok katlı 2 blok, küçük bir tadilatın ardından satışa çıkarılacak.

AKILLI KONAKLAR İNŞA EDİLECEK

Ardından da 400 villanın değerlendirilmesine geçilecek. TOKİ, 400 villayı yıkarak, burada İstanbul'da My World, Şehribahçe ve Ataköy Konakları'nda olduğu gibi hasılat paylaşımı yoluyla modern konaklar inşa ettirecek.

6 ile 8 kat arasında düşünülen ve her türlü donanımı ile ''Akıllı Ev'' özelliği taşıyacak olan konaklarda, her katta 2 daire yeralacak. Son derece modern bir site şeklinde dizayn edilecek olan Konaklar, diğer mega projelerde olduğu gibi inşaatın başlamasıyla birlikte satışa çıkarılacak.

Toplu Konut İdaresi, Akıllı Konaklara yönelik proje işlemlerini 4-5 ay içinde tamamlayacak. Ardından da hızlı şekilde inşaata başlanacak. Söz konusu proje, 1.5 ile 2 yıl içerisinde tamamlanacak.

DAİRE VE VİLLA ALANLAR NE OLACAK ?

Alınan bilgiye göre TOKİ, Türkiye Ticaret Merkezi adı altında mağaza ve showroom olarak düzenlenen villaları satın alanlarla da tek tek görüşme yapacak.

Villa sahiplerine, burayı geri alma önerisi götürecek olan İdare, eğer karşı taraf ile anlaşma sağlayamazsa, buraları kamulaştırma yoluna gidecek.

TBMM Lojmanlarının TOKİ tarafından değerlendirilmesi, kamuya kaynak yaratma projesi içinde yürüyecek. Satış gelirleri, Hazineye aktarılacak.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

TOKİ tarafından çok katlı konut ve akıllı konaklar şeklinde değerlendirilecek olan TBMM Lojmanlarının satışı, 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından gündeme geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın o tarihte AK Parti Genel Başkanı olarak açıkladığı karar çerçevinde, TBMM Başkanlık Divanı, Lojmanları Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devretme kararı aldı.

Bu kararın ardından da 400 villa, çok katlı 2 bloktaki 177 daire ve alışveriş merkezindeki dükkanların bulunduğu TBMM Lojmanları, Maliye Bakanlığı'na geçti.
Maliye Bakanlığı'nda lojmanların satışına dönük ön çalışmalar sonucunda, buranın Türkiye Ticaret Merkezi'ne dönüştürülerek, villaların mağaza, dairelerin de ofis olarak satılması benimsendi. Satış yetkisi, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Emek İnşaat A.Ş'ye, pazarlama işi de Reha Medin Emlak Hizmetleri'ne verildi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 15 Nisan 2003 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Ticaret Merkezi'nde bir yapı ve hipermarket ile otel ve kültür merkezi inşa edileceğini açıkladı. Unakıtan, 1 yıl içinde bitecek satış sonucu Hazineye 300 trilyon liranın üzerinde bir kaynak sağlanacağını bildirdi.

Satışlara geçilmesinin ardından villa, daire ve dükkanlardan ancak 37'si elden çıkarılabildi, devletin kasasına giren para da, 8 milyon 382 bin dolarda kaldı.

Bu süreçte, otel arsası 4 milyon 150 bin dolara, ticari birim arsası da 2 milyon 820 bin dolara alıcı buldu.

Lojman satışında istenen başarının sağlanamaması üzerine bu defa çok katlı 2 blok, tekrar konuta dönüştürüldü ve yapılan ihaleyi 177 daireye 25.8 milyon dolar veren Muzaffer Özumutlu kazandı. Ancak, satış işlemi çeşitli nedenlerle onaylanmadı ve ihale öylece kaldı.

RUHSAT ALINAMIYOR

Bu defa Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca gerçekleştirilen imar planı değişikliğiyle lojmanlar, yeniden işyeri ve konuta dönüştürüldü ve bu haliyle parça parça satılması kararı alındı.

Bu çerçevede, ilk etapta 11'inci bloktaki 79, 12'nci blokta da 85 villanın toplu halde işyeri veya konut olarak satışı için ihaleye çıkıldı.

Bu arada CHP'li bazı milletvekillerinin öncülük ettiği TBMM üyeleri ile Merkez ve Ümitli İnşaat firmaları, lojmanlar için Emek İnşaat'a teklif götürdü.

Ancak ihale günü yaklaşırken, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'nün bütün girişimlere rağmen projeye ruhsat vermemesi sonucu, bu ihale de iptal edildi.

Son aşamada da, lojmanların TOKİ aracılığıyla satışı için düğmeye basıldı. İlgili protokol de, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın onayının ardından devreye girdi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber