ÖSS'ye çalışırken müzik dinleyin

Haber Giriş : 17 Şubat 2006 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Osman Coşkun, ÖSS'ye hazırlanan öğrencilerin daha başarılı olabilmeleri için beyin enerjilerini yükseltmeleri gerektiğini, bunun da 5000-8000 herz frekans aralığında sevdikleri müziği dinleyerek rahatlıkla sağlanacağını bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan beyninin bilgisayar gibi istenilen programı kaydetme özelliğine sahip olduğunu, bu özellikten de uygun şartları oluşturarak yararlanılabileceğini belirtti.

İnsanın mutluyken yaptığı her faaliyette olduğu gibi öğrenmede de keyif aldığını ve keyif alarak yaptığı her işte de başarılı olduğunu kaydeden Coşkun, öğrencilerin bu durumu sınava hazırlanırken rahatlıkla kullanabileceğini söyledi.

Mutlu olmanın yollarından birisinin müzik olduğunu ve beyni ders çalışmaya istekli ve hazır hale getirilmesinde önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Coşkun, insan beyninde 100 milyar hücre bulunduğunu ve her bir hücrenin mikro elektrotlarla uyarıldığında +70 milivolt enerji ürettiğini anlattı.

İnsan vücudunda enerjisiz hiçbir şeyin gerçekleşmediğini vurgulayan Coşkun, şu bilgileri verdi:

"Beynin, elektriksel olarak şarj edilmesinde kulaklar kaynak görevi görmektedir. Beyin hücrelerindeki elektriksel enerjinin azalması dikkat bozulmasına ve bitkinliğe sebep olmaktadır. Bu durumda beynin de bilgisayar gibi şarj edilmesi gerekir. Beyin hücrelerinin enerjiyle şarj edilmesi yollarından biri, 5000 ile 8000 herz arasında yüksek frekanslar ihtiva eden müziklerin dinlenmesidir. Bu frekans aralığındaki seslerin bazı müziklerde çok sayıda mevcut olduğunu bilinmektedir." Zekanın bütün çeşitlerinde, sinir hücreleri olan nöronlar arasındaki bağlantıların büyük belirleyiciliğinin bulunduğunu dile getiren Coşkun, "Müzik dinlemenin veya bir müzik aleti çalmayı öğrenmenin, çocuklar üzerine ne gibi tesirler yaptığı üzerinde yapılan araştırmalarda, sinir hücreleri arasında oluşan ağların, düşünmede ve öğrenmede önemli rol oynadığı görülmüştür" diye konuştu.

Yoğun bir ders çalışma programı uygulamak durumunda olan ÖSS'ye hazırlanan öğrencilerin, sınavda başarılı olmalarını sağlayacak çalışmayı gerçekleştirebilmeleri için yeterli duru beyin enerjisine sahip olmaları gerektiğine işaret eden Coşkun, şöyle devam etti:

"Nasıl ki şarjla çalışan cihazlar, önce şarj edilir sonra kullanılırsa, öğrencilerin beyinlerinin de önce şarj edilip, sonra çalışmaya başlamaları iyi olur. Bundan dolayı, öğrencilere derse başlamadan önce 5000 ile 8000 herz arasında yüksek frekanslar ihtiva eden sevdikleri müzikleri dinleyerek beyin enerjilerini yükseltmelerini öneriyoruz. Ders çalışma sırasında her ders için hatta her konu için farklı bir müzik dinlemeleri yararlı olur. Çünkü hafızaya bilgiler müzikle birlikte, çağrışım esasına göre kaydedilir.

Ders çalışma sırasında dinlenen müziği daha sonra hatırlamak kolaydır.

Müzik hatırlandığında ise bu müzikle birlikte kaydedilen bilgiler kolaylıkla hatırlanır." Coşkun, ders çalışılırken enstrümantal müzik dinlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, buna gerekçe olarak da insan beyninin söze odaklandığı zaman veriminin düşmesini gösterdi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber