Gebelere ilişkin yönetmelik memura uygulanır mı?

16 Ağustosta yayımlanan yönetmelik, memurlar hakkında da uygulanacak mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Ağustos 2013 23:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gebelere ilişkin yönetmelik memura uygulanır mı?

16 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede "Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarına dair yönetmelik" yayımlanmıştır. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çıkarılmıştır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, kamu kurumları da bulunmaktadır. Ancak yönetmelik memurlar için uygulanmayacaktır. Çünkü;

Yönetmeliğin, 5. maddesinde "Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında öncelikle çalışanın tabi olduğu ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınır. 6331 sayılı Kanun kapsamında olup kendi özel mevzuatlarında hüküm bulunmaması halinde çalışanlar açısından bu Yönetmelik hükümleri uygulanır" hükümleri yer almaktadır.

657'de hamileliğe ilişkin düzenlemeler yer almakta olup, bu düzenlemelerin bir kısmı yönetmeliğie göre daha ileri noktadır. Örneğin 657'nin 101. maddesi gereğince Ancak, kadın memurlara doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilememektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu dayalı olarak çıkarılan yeni yönetmelikte ise "Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır" hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan yönetmeliğin 13. maddesinde emzirme odaları ve kreş türü yerler açılacağı düzenlenmiş olmasına rağmen, yönetmeliğin 5. maddesinin 3. fıkrası gereğince memurlar hakkında öncelikle bu yönetmelik hükümleri değil "12/1987 tarihli ve 19658 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Çocuk Bakımevleri Hakkında Yönetmelik" hükümleri uygulanacaktır.

Özetle, memur mevzuatında hüküm bulunan hallerde öncelikle memur mavzuatındaki hükümler, eğer düzenleme yok ise yönetmelikteki hükümler uygulanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber