Kamera kayıtta iş adamı bürokratlarla iş başında

İhracat oyununa fotoğraf bozgunu... Polis davada yargılanan işadamı Ahmet P.’yi adım adım izleyip Ankara’da Bakanlık binasında üst düzey bürokratlarla kurduğu temasları anbean görüntüledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Ağustos 2013 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Kamera kayıtta iş adamı bürokratlarla iş başında

TOLGA ŞARDAN

Milliyet, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan ve halen İstanbul'da yargılaması devam eden hayali ihracat davası dosyasının ayrıntılarına ulaştı. Daha önce, şebeke üyesi Yalçın Bayrak'ın suç örgütü faaliyetleri çerçevesinde dönemin Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ile yaptığı buluşmaların kamuoyuna yansımasının ardından bu kez de yine aynı dosyada suç örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan işadamı Ahmet P.'nin

Adım adım izlendi

Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı'nca bir ihbar sonucunda geçen yıl başlatılan hayali ihracat soruşturmasında, İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, eylemleri adım adım saptadı.

Sanıkların, Çin'den ithal ettiği kumaşları Almanya üzerinden Türkiye'ye getirdiği, bunları ticari mala dönüştürüp ihraç etmeleri gerekirken iç piyasaya sürdükleri, iç piyasada kumaşı satmalarına rağmen ürün haline getirip ihraç etmiş gibi KDV iadesi aldıkları tespit edilmişti. Sanıkların bu yolla 100 milyon liralık hayali ihracak gerçekleştirdiği iddia edilmişti.

Mali polisin başlattığı operasyonda, 27 kişi tutuklanırken, savcılıkça hazırlanan iddianamede, suç örgütü üyelerinin yanısıra, bazı bürokratların da ismi yer aldı.

Bilirkişi raporu

Milliyet, savcılık soruşturmasına esas olan 2012'de hazırlanan 195 sayfalık bilirkişi raporuna ulaştı. Savcılıkça görevlendirilen bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda, suç örgütünün faaliyetlerinin görüntülerine de yer verildi.

Raporda yer alan bilgi ve fotoğraflara göre, sanıklardan Bursa'da yaşayan Ahmet P., Ankara'ya gelerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Ulus'taki ek binasında bazı gümrük yetkilileriyle temaslarda bulundu. Buna göre, Ahmet P., 17 Nisan 2012 günü saat 14.30 sıralarında sanıklardan Şenol İ. ile buluşarak bazı belgeler aldı. Bu belgelerle bakanlığa giden Ahmet P.'nin ardından Şenol İ. de binaya girdi.

20 Nisan 2012'de uçakla Ankara'ya gelen Ahmet P.'nin yine aynı binaya gelerek görüşmeler yapacağını tespit eden İstanbul Polisi, acil yazıyla durumu Ankara Emniyeti'ne bildirip gizli takip yapılmasını istedi. Bu talep üzerine binaya giden sivil polisler gizli takip işlemini gerçekleştirdi. Bu süreçte, havalimanından takibe alınan Ahmet P.'nin Havaş otobüsü ile kent merkezine geldiği, 19 Mayıs Stadı yakınlarında otobüsten indiği, yaya olarak Ulus'taki bakanlık ek binasına gelerek C kapısından giriş yaptığı tespit edildi.

Bakanlık içinde takip

Polis, Ahmet P.'ye yönelik takibini bakanlık binası içinde de sürdürdü. Ahmet P.'nin kırmızı halılı merdivenlerden üst katlara çıktığını gören polisler, ikinci katta, kapısında Daire Başkanı / Danışman yazan odaya girdiğini belirledi. Görüntü olmaya devam eden sivil polisler, Ahmet P.'yi ve görüştüğü bürokratı görüntüledi.

Bu görüşmeden 4 gün sonra Ahmet P.'nin yeniden havayoluyla Ankara'ya gelerek bürokratlarla temasa geçeceğini belirleyen polis, aynı yerde yeniden takibe başladı. Öğleden sonra binaya giriş yapan Ahmet P., önce ikinci katta daha sonra da üçüncü katta temaslarda bulundu.

Aynı katta Gümrük Bakanlığı Müsteşarı ile bakan odasının bulunması ve koridorda çok sayıda sivil- özel güvenlik görevlisinin beklemesi nedeniyle, üzerlerinde gizli kamera olan polisler takibe son vermek zorunda kaldı.

Elde edilen bu görüntü ve bilgiler ışığında teknik takibe devam eden polis, Ahmet P.'nin, Ankara'daki bir seri ziyaretleri sonrasında, hayali ihracat dosyasının sanıklarından Barbaros Hayrettin Aksoy'la İstanbul Bahçelievler'deki işyerinde buluştuklarını saptadı.

Takipsizlik kararı

Takipler sonunda sanıkların eylemleri adım adım dosyaya yansıtıldı. Bürokratlar hakkında da, “örgüte yardım” suçundan işlem yapılması istendi. Bakanlık üst düzey bürokratları hakkında takipsizlik kararı verilirken, çok sayıda bürokrat hakkında şikayetin hâlâ işlemde olduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber