AKP 3 yılda 6.656 kadro atadı

Haber Giriş : 19 Şubat 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP iktidarının üst düzey bürokrasideki ?kadrolaşma haritası? ortaya çıktı. CHP İzmir Milletvekili Türkan Miçoğulları, 22 bakanlıktan kritik konumdaki 18'ine tek tek başvurarak görevden alınan ve yerleri değiştirilen yöneticileri sordu. Sağlık ve Dışişleri bakanlıkları, CHP'li Miçoğulları'na bilgi vermedi. 16 bakanlıktan gelen yanıtlara göre, Kasım 2002- Aralık 2005 tarihleri arasında bin 750'si görevden alma, 4 bin 906'sı görev yeri değiştirilmek üzere toplam 6 bin 656 yönetici hakkında işlem yapıldığı anlaşıldı.

Görevden alma rekorunu ise 944 bürokratla Ulaştırma Bakanlığı kırdı. Üst düzey kadrolaşmanın en az yaşandığı bakanlık ise Milli Savunma Bakanlığı oldu. Bu bakanlıkta, 3 yılda 4 bürokrat görevden alındı, görev yeri değiştirilen yönetici olmadı.

Üst düzeyde görev yapan 6 bini aşkın bürokratın bin 633'ü görev yerine dönebilmek için dava açtı. Bunlardan 812'si eski görevine dönmeyi başardı. Açılan davalardan bin 179'u sonuçlandı, 454'ü ise hâlâ devam ediyor.

VEKALETEN ATAMALAR HARİÇ

AKP'nin kadrolaşma iddialarını sürekli reddettiğini hatırlatan CHP'li Miçoğulları, yaptığı çalışmayla hükümetin bürokrasiye kendi çevresini yerleştirme çabasını ortaya çıkardığını savundu. ?Kadrolaşmanın boyutları çok tehlikeli? diyen Miçoğulları, şunları söyledi:

?İktidar, tabii ki birlikte uyum içinde çalışacağı üst düzey bürokratları belirler. Ama bunların yaptığı o değil. Türkiye genelinde tabanlarının talepleri doğrultusunda kendi kafa yapılarına uygun bir bürokrasi şekillendirmeye çalışıyorlar. Kadrolaşmanın tek tek bakanlıklardan aldığım rakamların çok üstünde olduğunu düşünüyorum. Vekaletle yapılan atamalar bu tablonun içinde yok.?

Erdoğan, 1.698 atama yapan Ecevit'i suçluyordu

BaŞbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs 2003 tarihinde yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında, AKP Hükümeti'ne yönelik kadrolaşma iddialarına yanıt vermiş ve Bülent Ecevit'in başkanlığındaki 57'nci Hükümeti suçlamıştı.

Erdoğan, ?Bizden önceki 57. Hükümet'in işbaşında kaldığı 2.5 sene içinde yaptığı üst düzey atamaların toplamı bin 698'dir. Eşi, benzeri görülmemiş kadrolaşma işte budur? demişti. Erdoğan, yaptığı üst düzey bürokrat atamalarını ise şöyle savunmuştu:

?Hep bizim hizmet heyecanımızı paylaşan, ehliyetli ve liyakatli olduğunu düşündüğümüz insanları göreve getirmeye çalışıyoruz. Bunların içinden de heyecanını yitiren, ehliyetsiz çıkan, liyakatsiz çıkan olursa onları da değiştirmekte bir an bile tereddüt etmeyiz. Çünkü biz, seçimlerden hemen sonra Meclis Grubumuz'un ilk toplantısında söylediğim gibi hiç kimseyi makam, mevki sahibi yapmak için iktidara gelmedik. Biz, millete hizmet etmek için iktidara geldik

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber