Askeri yargıda 'lan' 3 ay hapis

Haber Giriş : 21 Şubat 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir er üstü konumundaki çavuş veya teğmene 'lan' diye hitap ederse 'üste hakaret suçundan' üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Mersin'de tartıştığı Kemal Öncel adlı vatandaşa, "Artistlik yapma lan" diye hitabının ardından gözler bu sözlerin suç olup olmadığına ve nasıl cezalandırıldığına çevrildi. Askeri Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, "Lan" demek suç.

ÇOK ÖRNEK VAR

Hele bu suç üste karşı işlenirse, cezası üç ay hapis. Askeri yargıdaki uygulamaya göre, üste "Lan" deme cezasının paraya çevrilip ertelenmesi mümkün değil.

Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'nun bu konuda çok sayıda "örnek" kararı var. Bu kararlara göre örneğin bir er, üstü durumundaki çavuşuna ya da teğmene "Lan" şeklinde bir hitap kullanırsa, Askeri Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, "Üste hakaret" suçundan cezalandırılıyor. Bu suçun cezası da üç aydan bir yıla kadar hapis.

Bu fiil "Askeri suç" sayıldığı için ACK'nin 47. maddesi ve ilgili mevzuata göre paraya çevrilip ertelenemiyor. Ceza, yerleşik uygulama ışığında üç ay hapis olarak uygulanıyor.

Kavga sırasında "Lan" denilmesi ya da başka bir şekilde hakaret sözü söylenmesi halinde ise tahrik hükümleri uygulanıyor. Bu durumda ceza 1/4'ten 2/3'e kadar indiriliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber