Vergi daireleri öğle tatilinde de çalışacak

Haber Giriş : 21 Şubat 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığı tahsilatı artırmak için yeni bir paket hazırladı. Ankara'daki pilot uygulama çerçevesinde marttan itibaren vergi daireleri öğle saatlerinde de mükelleflere hizmet vermeye devam edecek. Sistem aşamalı olarak ülke genelindeki diğer dairelere de yaygınlaştırılacak.

Vergi gelirlerinin artırılmasına yönelik yeni politikalar geliştirmek ve ödemede yaşanan sıkıntıların önüne geçmek amacıyla kurulan Gelir İdaresi, sürekli yeniliklere imza atıyor. Tahsil edilen miktarı artırmak, bunu yaparken de mükellefleri memnun etmek amacıyla ilk olarak, dairelerde atıl bekleyen personeli denetimlere çıkaran idare, mükellefleri son ödeme tarihleri hakkında uyarmak için telefon hizmetini başlatmıştı. Vergi dairelerini banka şubeleri tarzında yeniden düzenleme kararından sonra İdare, şimdi de öğle tatillerinde hizmet vermeye başlıyor. Böylece daha önce özel bankaların başlattığı ?öğle tatilinde de açığız' uygulamasına vergi daireleri de katılmış olacak. İlk olarak Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan ve mart ayı başından itibaren faaliyete geçirilecek olan ?mükellef hizmetleri çalışma saati' uygulamasına göre vergi daireleri mükelleflere sabah 09.00'dan akşam 17.00'ye kadar kesintisiz hizmet verecek. Ankara Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı, düzenlemeyi hayata geçirirken sadece mükelleflerin değil vergi dairesi çalışanlarının da memnuniyetini amaçladıklarını söylüyor. Boyalı, Ankara genelinde bulunan 31 vergi dairesinde mükelleflerin vergi ile ilgili bütün işlemlerini kesintisiz olarak yapabileceklerini dile getiriyor. Ankara'da başlayacak olan uygulamanın yıl sonuna kadar diğer illerde de faaliyete geçmesi bekleniyor. Mükellefe daha iyi koşullarda hizmet sunmak için vergi dairelerinin çalışma sistemini banka şubelerini örnek alarak yeniden düzenleyen Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, öğle saatinde de mesai hizmeti için geçen yıl bir pilot bölge çalışması yürütmüştü. Alınan olumlu tepkiler sonucu başkanlık, uygulamayı yıl boyunca devam ettirme kararı almıştı.

Çalışanların işlerini tamamlayabilmek için halen 17.00-19.30 arasında mesai yaptıklarına dikkat çeken Boyalı, yeni sistemle bütün işlerin saat 17.00'den sonraki bir saat içinde tamamlanacağını söylüyor. Beyanname verme dönemlerinde ödeme sıkışıklıklarında saatleri yeniden düzenleyebileceklerini dile getiren Boyalı, çalışanlara fazla mesai sebebiyle aylık 368 Yeni Türk Lirası'na kadar ilave ödeme yapacaklarını bildiriyor. Uygulamanın hayata geçirilmesi için gönüllü katılımların alındığına vurgu yapan Boyalı, "Proje hayata geçirilmeden önce bunu çalışanlarımıza aktardık. 5 bin 400 çalışanımızdan 5 bini gönüllü olarak bize katılmak istediklerine dair dilekçe verdi." bilgisini veriyor. Uygulamanın Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çeken Vergi Dairesi Başkanı, öğle tatilinde de hizmet verme sebeplerini şöyle açıklıyor: "Birincisi çalışanlarımızı daha erken evlerine göndermek. Daha önce çalışanlar fazla çalıştığında evlerine geç gidiyordu. İkincisi vergi dairesindeki işini halletmek isteyen ancak vakti müsait olmayan mükelleflere rahatlık sağlamak." Mükelleflerden ?Bazı bankalar öğle saatinde çalışıyor, biz ancak öğle saati müsait oluyoruz.' şeklinde talep geldiğini aktaran Boyalı, bu hizmete başlama kararında söz konusu taleplerin etkin olduğunu belirtiyor. Daireler gönüllü olarak bu uygulamaya katıldığından dolayı çalışanların bazıları yemeklerini 12.00-12.30 arası yerken diğerleri de 12.30-13.00 arası tatil yapıyor. Nöbetleşe çalışıldığı için de herhangi bir kesinti meydana gelmiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber