Borsada düşüş yüzde 3.5'i aştı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "dolar kurunu faize dokuınmadan indireceğiz" açıklamasının ve 'Suriye'ye müdahale' beklentisinin etkisi piyasalarda devam ediyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Ağustos 2013 15:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Borsada düşüş yüzde 3.5'i aştı

Dolar bugün içinde bir kez daha rekor kırarak 2.0372 TL'den işlem gördü. Borsada düşüş yüzde 3.5'i aştı.

Piyasalarda dolar ve borsada yaşanan büyük dalgalanma devam ediyor. Günün ilk saatlerinde 2 TL'yi aşarak rekor kıran dolar Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarından sonra yeni bir rekora koştu. Erdem Başçı'nın "faizde yeni hamle beklenmemeli" açıklaması ve Suriye'ye müdahale olasılığının her geçen saat artması üzerine piyasalarda belirsizlik katlanınca dolar 2.0372 TL'den işlem görerek yeni tarihi zirvesini gördü.

Dolardaki bu yükselme borsayı da olumsuz etkiledi. Gün boyu kayıplarla 67 bin puanın altına gerileyen borsa öğleden sonra yüzde 3,52 düşüş yaşayarak 66 bin 352 puana geriledi.

BAŞÇI NE DEMİŞTİ?

Merkez Bankası Erdem Başçı Anadolu Ajansı Finans Masası'nda yaptığı açıklamada yıl sonu dolar tahminini açıkladı. Başçı doların yılsonunda 1.92 TL olacağını öne sürdü. Başçı şöyle konuştu:

"Enflasyon tahminlerimizi koruyoruz. 2014'te yüzde 5'lik patikada kalma konusunda rahatız. Enflasyon dışında büyümede yüzde 3-4 arasında bir yerde kalabiliriz. Yıl sonunda enflasyon hedefimize uygun olan kur oranı 1.92 görürsek şaşırmayalım. Bu konuda rahatız. Uzun vadeli tahvil faizlerinin yılsonunda tek haneli seviyelere düşüceğini tahmin ediyoruz. Cari açık da beklenenden iyi olacak, aşağı yönlü revizyon yapabiliriz."

Başçı Dolar/TL kuru hakkında ise "TL'nin bu kadar zayıf olmasını gerektirecek birşey yok. Kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz. Enflasyonla ilgili bir numaralı risk kur seviyesidir. Ancak bu riski geçicidir" dedi. Başçı ayrıca faizle ilgili geri adım atmayacaklarını faizin yüzde 6,75-7,75 olacağını belirtti.

Başçı döviz kurunun bugün yanlış yerde olduğunu belirtirken "Bunu herkes biliyor. Merkez Bankası'na Ekim sonuna kadar süre verin. Biz TL'nin değerini aslanlar gibi koruyacağız. Bunu sadece döviz silahıyla yapacağız. Faiz silahını kullanmayacağız. Türk Lirası'nı değer kazandırıcı şokları bizden bekleyin. Çok enteresan manevralar yapacağız. Faiz konusunda bizden şok beklemeyin. Faiz artışı beklemeyin, faiz sabit beklentisini bekleyin." diye konuştu.

PİYASALAR OLUMSUZ ETKİLENDİ

Bu açıklamalar ise piyasalardaki belirsizliği artırdı. Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın kuru düşürmede net bir strateji açıklamaması ve faize dokunulmayacağını belirtmesi piyasalardaki belirsizliği artırınca dolarda rekor geldi. Borsa da Ekim 2012'den bu yana en düşük seviyelerini gördü.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan borsada fiyatların çok düşmesine rağmen belirsizliğin devam etmesiyle düşüşlerin sürdüğünü söyledi. Özarslan "MB Başkanı Erdem Başçı enflasyonda yükseliş öngörmediklerini bu yüzden faizlerde yükselişe gitmeyeceklerini açıkladı. Dolar kuru 2,03 TL'ye sert bir yükseliş yaşadı. Borsa 66,000 lere doğru geriledi. Artan tansiyona eklene Suriye gerginliği borsada yatırımcıların alım isteğinin azalmasına sebep oluyor… Borsa fiyatlar iskontolu hale gelse de belirsizliğin kaybolmadığı piyasada düşüşler sertleşiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber