Yeni bir element keşfedildi: Ununpentiyum

Alman ve İsveçli bilim insanları "süper-ağır" olarak niteledikleri bir element bulduklarını ve kısa bir süre içinde periyodik cetvelin 115'inci kutusunu da doldurmaya hazır olduklarını açıkladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2013 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni bir element keşfedildi: Ununpentiyum

İsveçli bilim adamları, yeni bir kimyasal elementin varlığını kanıtladıklarını açıkladı.

Lund Üniversitesi'nden araştırmacılar, varlığı ilk kez 2004'te Rus ve Amerikalı bilim adamları tarafından ileri sürülen kısa ömürlü ve son derece ağır elementi, laboratuvar ortamında yaptıkları deneylerde ortaya çıkardıklarını açıkladı.

Periyodik tablonun 115. elementi, şimdilik "ununpentium" ismiyle tanınıyor.

Araştırmayı yöneten Lund Üniversitesi Nükleer Fizik Bölümü'nden Prof. Dirk Rudolph, son derece radyoaktif olarak tanımladığı elementin daha küçük atomlara parçalanmadan önce bir saniyeden daha az bir süre varlık gösterdiğini söyledi.

Elementin ismi, ancak periyodik tablonun yönetimini elinde bulunduran Londra'daki Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) tarafından kabul edilmesi durumunda kesinleşecek.

Rudolph, son derece ince bir amerisyum elementi tabakasına kalsiyum iyonları göndererek yeni elementin atomlara bölünmesini ölçtüklerini belirtti.

İsveçli ekibin elde ettiği kanıt, "Physical Review Letters" dergisinde yayımlandı.

Dünya üzerindeki bilinen tüm elementlerin özniteliklerine göre yerleştirildiği periyodik tabloya 4 Kasım 2012'de üç yeni element daha eklenmişti. Tabloda 110, 111, 112 olarak numaralanan elementler sırasıyla Darmstadtium (Ds), Roentgenium (Rg) ve Copernicium (Cn) olarak adlandırılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber