Bakan Çelik: Anaokulu çocuk emanet yeri değil

Haber Giriş : 23 Şubat 2006 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, çalışan anneleri çok zor durumda bırakan ?anaokullarında ikili eğitim' kararının, uluslararası standartlara ve bilimsel verilere göre alındığını bildirdi. Anaokullarını çalışan anne ve babalara kreş hizmeti vermek için açmadıklarını, amaçlarının okul öncesi eğitim vermek olduğunu belirten Bakan Çelik, ?Anne ve babalar, çocuklarını emanet edecek yerler arıyorlarsa, bu hizmeti biz vermiyoruz? dedi. Milli Eğitim Bakanı, dünyada da bu öğrencilerin okuldan ve eğitimden soğumaması için çok uzun süreler okulda tutulmadığını söyledi. Bu düzenlemenin, uluslararası standartlara ve bilimsel verilere göre yapıldığını vurgulayan Çelik, böylece Türkiye'de anaokulu kapasitesini de ikiye katladıklarını bildirdi.

Türkiye'de ilköğretime başlama yaşının geç olduğunu düşündüklerini ifade eden Hüseyin Çelik, bu nedenle tüm yurt genelinde okul öncesi eğitimi özendirdiklerini anlattı. Okul öncesi eğitimi yüzde 11'den yüzde 20'lere çıkardıklarını vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Çelik, ?6-7-8 saat çocukları ?okul öncesi eğitim' adı altında okulda tutmak, belki çalışan anne ve babaların işine gelir, ama çocuklar daha küçük yaşta okuldan ve okul disiplininden soğuyacağı için bilimsel ve doğru değil? dedi.

akşam


Yarım günlük anaokuluna tepki

Anaokullarında tam gün eğitimden ikili eğitime geçildi. Çalışan anne babalar tepkili. Bakan Hüseyin Çelik ise 'Karar bilimsel. Kreş hizmeti vermiyoruz' diyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliklerle anaokullarında tam gün eğitimden 'sabahçı' ve 'öğlenci' olmak üzere ikili eğitime geçildi. Sınıf mevcutları 20'den 25'e çıkarıldı. İkili eğitime tepki gösteren çalışan anne babalara Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten cevap geldi: "Anne ve babalar çocuklarını emanet edecek yerler arıyorsa, bu hizmeti biz vermiyoruz. Kreş hizmeti değil okul öncesi eğitimi veriyoruz."

Yönetmelikte yapılan değişkiliklerle daha önce 08.00-17.00 saatleri arasını kapsayan anaokullarındaki tam gün eğitim, sabahçı ve öğlenci şeklinde yapılacak. Yarım gün eğitim, günde altı saati aşmayacak. Yeni düzenlemeyle sınıf mevcudu da 20'den 25'e çıkarılırken, 10'dan az sayıda çocuk için sınıf açılamayacak.

Bundan böyle çocuklar oturdukları yere en yakın eğitim kurumuna kaydedilecek. Yerleştirilecekleri okulları, belirlemek üzere il, ilçe merkezlerinde mayıs ayı içinde 'Çocuk Yerleştirme Komisyonu' kurulacak.

İkili eğitime geçilmesi en çok çalışan anne babaları etkileyecek. Çünkü anne baba işteyken yarım gün eğitim yapan çocuk anaokuldan çıkmış olacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise yapılan değişikliklerin uluslararası standartlara ve bilimsel verilere göre alındığını vurgulayarak, anaokullarını çalışan anne ve babalara kreş hizmeti vermek için açmadıklarını, amaçlarının okul öncesi eğitim vermek olduğunu söyledi. 'Anne ve babalar, çocuklarını emanet edecek yerler arıyorlarsa, bu hizmeti biz vermiyoruz' diyen Çelik, şöyle konuştu: 'Dünyada da öğrenciler okuldan ve eğitimden soğumaması için çok uzun süre okulda tutulmuyor. 6-7-8 saat çocukları okul öncesi eğitim adı altında okulda tutmak, çalışan anne babaların işine gelir, ama çocuklar küçük yaşta okuldan soğuyacağı için bilimsel değil."

Okullaşmada çok geriyiz

AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel Göçer ise "Toplumsal talebi yaratmak için olumlu bir karar. Yapılanları geçici düzenlemeler olarak görüyoruz. Kısa zamanda mevcutlar 20'ye indirilmeli. Türkiye'de 3-6 grubunun yüzde 14'ü, 4-6'nın yüzde 20'si, 5-6 yaş çocuklarının yüzde 30'u okul öncesi eğitim alıyor. Avrupa ülkelerinde 5-6 grubunda bu oran yüzde 100" diye konuştu.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber