Profesörlerin 'efendi' davası

Haber Giriş : 23 Şubat 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Ören ile iki profesör arasında 'efendi' sözü nedeniyle başlayan tartışma mahkemeye taşındı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Danıştay'ın okul yolunda türban takan öğretmenle ilgili kararını eleştirirken yargıçlara "efendiler" demesinin yankıları sürerken, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) Rektör Prof. Dr. Durul Ören ile iki profesör arasında "efendi" kelimesiyle başlayan tartışma mahkemelik oldu.
YTÜ Sanat Tasarım Fakültesi'nin Fransa'dan "Chevalier d'Ordre des Palmes Academiques" nişanı alan eski dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayhan ile Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Aysu, Haziran 2004'teki rektörlük seçimi sırasında destek vermedikleri Ören'in, senato toplantısında kendilerine hakaret ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundular.

10 bin YTL istiyorlar
Savcı, Bayhan ve Aysu'un "hakaret ve sövme", "mevki nüfuzunu suiistimal" ve "memuriyet vazifelerini yapmama" suçlamasıyla açtığı şahsi davada kamu yararı olduğuna karar verdi. Bu nedenle dosya "lüzum - u muhakeme" kararı verilmesi için YÖK'e gönderildi. Bu kararla Rektör'ün hakaret suçlamasından yargılanması izne bağlandı. İki profesör de daha sonra 10'ar bin YTL'lik tazminat davası açtı. Bayhan, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı tazminat davasının dilekçesinde, dekan görevindeyken 9 Eylül 2004'te yaşanan olayı şöyle anlattı:
"Rektörün, 'Mehmet efendi sen...' diyerek söze başlaması üzerine ben de, uygun bulmadığım bu biçime karşı, 'Ne demek efendi, ben size Durul efendi desem yakışık alır mı?' diyerek tepki gösterdim. Rektör bu kez de elindeki kâğıtları sallayarak, 'Mehmet efendi, sen yalancısın, işte belgeleri' diyerek saldırıya devam etti."
Dilekçede, Ören'in Yönetim Kurulu'na istediği üyeyi seçtirememesi üzerine "Bu senatoda çete var" diyerek çeşitli bahanelerle seçimi yenilettiği öne sürüldü. Ören'in, 6 Ocak 2005'teki toplantıda benzer tutumunu sürdürerek, Bayhan ve diğer dekanlara "şerefsizler" diye bağırdığı iddia edildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber