Fıkra gibi: Şizofren raporu olan doktor, Adli Tıpa atandı, mahkûmlara akıl sağlığı raporu verecek

Haber Giriş : 23 Şubat 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

46'lık doktor 46 raporu dağıtıyor

'Kronik şizofren' raporu bulunan ve TCK'nın 46. maddesinden faydalanabileceği belirtilen doktor Adli Tıp Kurumu'na atandı. Görevi,mahkûmların akıl sağlığının yerinde olup olmadığına karar vermek.

Adli Tıp Kurumu'nda görev yapan Dr. Abdullah Benli'nin aynı kurumun 4. İhtisas Dairesi'nden 'kronik şizofren' olduğu yönünde raporu bulunduğu ortaya çıktı. Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden de TCK.'nın 46. Maddesi'nden faydalanabileceği yönünde raporu bulunan Benli, Türkiye'nin dört bir yanındaki adli mercilerden gönderilen zanlıların cezai ehliyetlerinin olup olmadığına karar veren Gözlem ve İhtisas Dairesi'nde yaklaşık 1.5 aydır görev yapıyor.

İLK RAPOR '46'LIK
Kahramanmaraş Tekke Sağlık Ocağı'nda görevli Benli, 2002 yılında eşi Muazzez Benli ile tartıştı. Bunun üzerine eşi, doktor hakkında 'hakaret' suçundan dava açtı. Mahkemenin cezai ehliyeti olup olmadığının belirlenmesi için Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne sevk ettiği doktora 'paranoid psikoz' tanısı konuldu ve TCK'nın 46. Maddesi'nden faydalanabileceği bildirildi. Bu nedenle hakaret suçundan beraat eden doktor, Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde eşine karşı boşanma davası açtı. Malatya Aile Mahkemesi dosyayı, eşinden boşanmak isteyen doktorun hukuki ehliyeti olup olmadığının tespiti için Kahramanmaraş Sulh Hukuk Mahkemesi'ne gönderdi. Burası da Benli'yi İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderdi. 4. İhtisas Dairesi'nde 21.02.2003 tarihinde muayene edilen Benli'ye burada 'şizofreni' teşhisi konulurak vasi tayin edilmesi gerektiği bildirildi.

TEŞHİSLE GÖRÜŞ AYRI
Ancak Benli, bu rapora itiraz etti ve mahkemeden Hacettepe Üniversitesi'ne sevk edilmesini istedi. Mahkemenin talebi yerinde görmesi üzerine buraya sevk edilen Benli'ye üçüncü raporda da 'şizofren' teşhisi konuldu. Ancak bu raporda vasiye gerek olmadığı bildirildi. İki rapor arasındaki görüş ayrılığı üzerine mahkeme Dr. Benli'yi ikinci kez Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Dairesi'ne gönderdi. 10.12.2004 tarihli raporda, kurul, 'kronik şizofreni' teşhisli Benli'ye vasi tayin edilmesi yönündeki kararında direndi. Dava sürerken Benli, 2005 yılında TUS'a (Tıpta uzmanlık sınavı) girdi. Burada Adli Tıp Kurumu'nu tercih eden Benli, TUS'u kazanan tüm doktorlardan göreve başlamaları için istenilen sağlık raporunu ise Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nden aldı. "Adli Tıp Kurumu'nda görev yapmasında sıhhi yönden sakınca bulunmadığı bildirilen" bu raporla birlikte Benli, 1,5 ay önce Gözlem ve İhtisas Dairesi'nde asistan doktor olarak göreve başladı. Gözlem ve İhtisas Dairesi'nde Türkiye'deki tüm adli mercilerinden gönderilen aralarında cinayet zanlılarının da bulunduğu tutuklu ve zanlıların, cezai ehliyetleri bulunup bulunmadığı yönündeki raporlara imza atan Benli'nin göreve başlamadan 2 gün önce kendisine 'şizofren' raporu veren 4. İhtisas Dairesi'nin başkanı Prof. Dr. Gökan Oral ile tüm üyelerine tehdit mektupları gönderdiği ileri sürüldü. "Hesap soracağım zındık" gibi cümlelerin bulunduğu kaydedilen mektuplardan Adli Tıp Kurumu Başkanı'na da gittiği iddia edildi. 36 üyeli Adli Tıp Genel Kurulu, itiraz üzerine halen Malatya Aile Mahkemesi'nde görülen davada Benli'ye vasi tayini edilip edilmeyeceği yönündeki kararını bugün verecek.

ADLİ TIP'IN SAVUNMASI
Adli Tıp Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Okudan, şizofren olduğu halde kurumda görev yapan asistan doktor Abdullah Benli ile ilgili kendilerini bir şikayet ulaşmadığını söyledi. Okudan, "Şikayeti olan varsa Cumhuriyet Savcılığı'na gitsin kendi halinde gariban bir adam. Kimseyi öldürmedi" dedi. Okudan, "Bu doktor arkadaş ne bir disiplin suçu işlemiş, ne de bir arkadaşına zarar vermiştir. Eğer bir suç işleseydi, durumu Adalet Bakanlığı'na bildirirdik" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber