Kredi kartı borcuna yüzde 18 faiz, 18 taksit

Haber Giriş : 23 Şubat 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartları yasa tasarısında yapılacak değişiklikler için dün tüm gün süren görüşmeler, orta yol formülü ile sonuçlandı. AKP ve CHP, centilmenlik anlaşması yaparak, aynı doğrultuda iki önerge verme kararı aldı.

Hükümet, bankacılık sektörü, AKP ve CHP milletvekillerinin uzlaşması sonucu, borçların yeniden yapılandırılmasında yüzde 22 yerine yüzde 18 faiz uygulanması, icraya düşenler yerine kat ihbarı alanlar, taksitte 12 ay yerine 18 ay, akdi faiz için Merkez Bankası'nın yetkili olması benimsendi.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in başkanlığında dün toplam üç saat süren iki ayrı toplantı yapıldı. İlk toplantıya BDDK yöneticileri, Sanayi Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Komisyon Başkanvekili Hasan Ali Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a grup toplantısında tasarıyı değiştirme teklifini getiren AKP milletvekili Sabri Varan ile AKP Konya Milletvekili Hasan Angın ve bankacılık sektörü temsilcileri katıldı. Erdoğan'ın yasayı gözden geçirme talimatı ve Şener'in iki tarafı orta yolda buluşturması ile yeni formül geliştirildi.

CHP'liler davet edildi
Ardından CHP'de konu ile ilgilenen milletvekilleri toplantıya davet edildi. CHP'li milletvekilleri Hasan Ören, Mevlüt Aslanoğlu, Nejat Gencan ve Nuri Çilingir bunun üzerine Şener'in makamına geldiler. İkinci toplantıya bankacılık sektörü temsilcileri katılmazken, telefonla görüşleri soruldu. Ardından uzlaşma çıktı. Taraflar, belirlenen formül dışında önerge verilmeyeceği sözüyle centilmenlik anlaşması yaptılar. CHP ve AKP Genel Kurul'da aynı değişiklikleri öngören iki ayrı önerge verecek. Önergeler Başkanlık Divanı'nda birleştirilecek.

Son uyarı mektubu alan yararlanacak
Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı'nın tartışmaya konu olan iki hükmü bulunuyordu. Kredi kartı affı olarak değerlendirilen geçici 4. maddede, 31 Aralık 2005 itibariyle icraya düşmüş olanlara, yüzde 22 faizle yeniden yapılandırma ve 12 taksit olanağı getiriliyor. Üzerinde uzlaşılan yeni formüle göre, icraya düşenler değil, 'kat ihbarı' olarak adlandırılan, son uyarı mektubunu alan yurttaşlar yeniden yapılandırmadan yararlanacak.

Tarih netleşmedi
Bankadan, borcun ödenmesi için son ihtar yazısı gelenler, mektupta belirtilen miktarı yeniden yapılandırabilecek. Böylece, temeddü faizi ve icra masrafları borca eklenmemiş olacak. Faiz yüzde 22 yerine yüzde 18 olacak. 12 taksit yerine de 18 taksit olanağı sağlanacak. Uygulamanın ne zaman geçerli olacağı ise netleşmedi. Tarih bugünkü Genel Kurul'da şekillenecek.

Kredi kartı dönem borcunda en az ödeme tutarı için tasarıda yüzde 20 öngörülüyordu. Yeni formüle göre, yasa çıktıktan sonra ilk altı ay yüzde 10, sonra yüzde 20 uygulanacak. Böylece kademeli geçiş sağlanacak.

'Borcunu ödeyene adaletsizlik yapılmamalı'
Devlet Bakanı Ali Babacan, sorunların çözülmesi, ancak borcunu zamanında ödeyenlere haksızlık yapılmaması gerektiğini söyleyerek, "Mağdur duruma düşen vatandaşların borçlarını, yüksek reel faizlerle değil, daha makul bir hesap metoduyla bugüne getirebilmek. Yasanın getirdiği önemli düzenlemelerden biri bu. Diğeri, bankacılık sektörümüzün sıhhati. Çalışmalar, Bankalar Birliği ile birlikte yapılıyor" diye konuştu.

Tek pürüz 'Merkez Bankası' konusunda
Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı'nın 26. maddesinde, kredi kartlarına uygulanacak dönem faizi için, 'Bankaların son 2 ayda kredi kartlarına uyguladığı ortalama faizin yüzde 25 fazlasını geçmeme' kriteri getiriliyor.

Faize sınırlama getirme iddiasıyla hazırlanan bu hüküm, mevcut faiz koşulları göz önüne alınca, faiz indirimi değil artışına işaret ediyordu. Yeni formülde, bu düzenleme çıkarılıp tasarıya bir madde eklenerek, akdi faizde tavan belirleme yetkisi Merkez Bankası'na verilecek. Merkez Bankası rakamı üç ay içinde belirleyecek. Toplantıda, bu yöntemle akdi faiz oranlarında 2-3 puan düşüş sağlanacağı ifade edildi.

İfadeden kaynaklandı
AKP ve CHP arasındaki tek pürüz bu konuda çıktı. AKP'nin önerdiği, "Merkez Bankası üç ayda bir açıklayabilir" ifadesine itiraz eden CHP'liler, "Merkez Bankası üç ayda bir açıklar" denmesini istediler. İfadeden kaynaklanan bu pürüzün çözümünün sabaha bırakıldığı bildirildi.

CHP'li milletvekilleri, toplantı sonrasında, kendi içlerinde bir görüşme yaparak, önergelerini hazırladılar. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de, formülün kabulünü doğruladı.

Aygün'e intihar suçlaması
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, bankaların müteşebbise kredi vermemek için 'bin dereden su getirdiğini' belirterek, "Kredi kartında bankalar nerede ise almayanı dövecekler" diye konuştu.

Öte yandan, AKP Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ü, basında yer alan beyanatlarından dolayı, 'toplumda infaale sebebiyet vermek, intiharları teşvik etmekle' suçladı.

Kart için 100 bin imza
'Katile hırsıza af, kredi kartına laf' kampanyasıyla toplanan 100 bini aşkın imza, Tüketiciler Birliği tarafından dün, TBMM Başkanı Bülent Arınç'a iletildi.
Birlik tarafından yapılan açıklamada, 100 bini aşkın imzanın Arınç'a sunulduğu belirtilerek, yasanın mevcut haliyle çıkması durumunda 'toplumsal cinneti' yok etmeyeceği savunuldu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber