180 bin kartzede borcunu ödese de artık kart alamaz

Haber Giriş : 23 Şubat 2006 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi Kartları Kanunu tasarısında, mevcut ödeme kolaylığı genişletilse de aynı kalsa da, kapsama giren en az 180 bin kişinin, Merkez Bankası'nın "kara listesi"ne girdiği ve bir daha kredi kartı kullanmasının "kolay olmadığı" ortaya çıktı.

Bu nedenle de Manisa Milletvekili Hasan Ören'in teklifiyle CHP'nin gündeme getireceği "ödeme tamamen bitinceye kadar, kullanıcıya kart verilmesin" önerisinin pratikte bir anlam taşımadığı belirtildi. Türkiye Bankalar Birliği'nde (TBB) Kredi Kartları Çalışma Grubu'nda görev yapan uzman bir hukukçu Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Bu kişiler zaten borçlarından dolayı kart kullanamıyor ve Merkez Bankası'nın listesine geçmiş durumdalar" dedi. Ödeme güçlüğüne düşmüş kart kullanıcısının, yüzde 22 faiz ve 12 ay taksit öngören ödeme kolaylığının "aynen" TBMM'den geçmesi durumunda, bir daha kredi kartı kullanmasının "şüpheli" olacağını açıklayan TBB hukukçusu, şu değerlendirmeyi yaptı:

HEP ŞÜPHELİ KALACAK: Üstüste üç ay borcunu ödemeyen 180 bin kişi Merkez Bankası'nın listesinde. Bu plana göre borçlarını tamamen ödedikten sonra bankalara kredi kartı için yeniden müracaat etmelerinin önünde bir engel yok. Ama banka nezdinde her zaman bir soru işareti olacaktır. Çünkü kart borcundan dolayı kart ilişkisi bitmiş kişiler bunlar. Dolayısıyla kart alıp almayacakları belli değil. TBB hukukçusu, "Tasarıdaki kolaylık, üç ay ödeme yapmayıp icra takibine uğramış olan kesimi esas alıyor. Bu düzenleme (iki ay üstüste ödememiş) olarak genişletilirse sonuçları ne olur?" sorusuna şu yanıtı verdi:

TAKİP SÜRESİ: "Böyle birşey olursa, bu madde tasarıdaki diğer üç aylık süre maddesiyle çelişir. Kaldı ki bankalar hiçbir zaman ihtarlarla takip süresini uzatmak istemez. Bu süreyi olabildiğince kısa tutmak isterler ki, borçlu başka yerlere de borçlanmışsa alacağını hiç alamama tehlikesiyle karşılaşmasın. Bankalar, ihtarnameyi noterle gönderdiği için bunun resmen alınması iki-üç haftayı buluyor. Süre o nedenle uzuyor."

Arınç'a kredi kartları için 100 bin imza

TÜKETİCİLER Birliği, "Katile hırsıza af, kredi kartına laf" kampanyasıyla topladıkları 100 bini aşkın imzayı, TBMM Başkanı Bülent Arınç'a iletti. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, geçtiğimiz Ocak ayında başlattıkları kredi kartı imza kampanyasında topladıkları 100 bini aşkın imzayı, TBMM Başkanı Bülent Arınç'a suduklarını belirtti. Türkiye'deki 15 milyon kredi kartı kullanıcısından 9 milyonunun kart borcunu asgarisini ödeyerek ötelediğini, 190 bin kişinin haciz işlemine uğradığını, son 100 günde 36 kişinin borç nedeniyle intihar ettiğini aktaran Bol, kredi kartı borcu nedeniyle toplumdaki gerilimin cinnet haline dönüştüğünü ifade etti.

Aygün: Şener hatırlamıyor

ATO Başkanı Sinan Aygün, kredi kartları konusunda kendisini somut bir öneri sunmamakla eleştiren Abdüllatif Şener'e yanıt verdi. Aygün, Şener'i 4 defa ziyaret ederek yaşanan sıkıntıları ve önerilerini aktardıklarını belirterek, "Hatta ilk defa kredi kartı faizlerini duyunca şaşkınlığa düştü. Ya bu kadar olur mu dedi" diye konuştu. Aygün, "Sayın Bakan bu konuyu kesinlikle hatırlamıyor" dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber